România, lovită de noi scumpiri în pragul sărbătorilor. Câți bani vor trebui să scoată românii din buzunare

Author: Madalina Maftei

România, lovită de noi scumpiri în pragul sărbătorilor

Sursa: Facebook

Vești proaste pentru români! Se anunță un nou val de scumpiri, chiar în pragul sărbătorilor, potrivit unui ordin de ministru publicat recent în Monitorul Oficial.

Românii primesc o lovitură puternică, chiar înainte de sărbători! Sunt anunțate noi scumpiri în țara noastră.

România, lovită de noi scumpiri în pragul sărbătorilor

Revoltă în rândul medicilor stomatologi din România. Sunt profund nemulțumiți de un ordin recent al Ministerului Sănătății. Astfel, tarifele medicilor stomatologi ar putea suferi modificări. Este vorba despre ordinul nr. 1761/2021, care vizează curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea din cabinele medicale. 

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial din luna septembrie. Noul ordin impus de Ministerul Sănătății a determinat reacții neașteptate din partea medicilor stomatologi din țară.

Aceștia consideră că anumite prevederi din noul ordin sunt exagerate, iar dacă ar respecta toate regulile, atunci ar însemna să angajeze oameni noi, dar să și reducă numărul pacienților dintr-o zi. Totodată, asta ar însemna, automat creșterea semnificativă a tarifelor serviciilor.

Citeste si: Criza alimentară, o posibilitate reală în România? Președintele Asociaţiei Fermierilor din România: "Să mănânci poate fi un lux în viitor"

Reguli stricte pentru curățare și dezinfectare

Noul ordin prevede reguli care în trecut nu au existat, precum utilizarea unui ”uscător”, respectiv o cameră destinată special uscării instrumentelor și materialelor curățate, dezinfectate și sterilizate.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ordinul nr. 1761/2021 din Monitorul Oficial pune foarte mult accent pe importanța sterilizării și purificării ustensilelor folosite de medicii stomatologi în cabinetele dentare.

”Art. 4.  (2) Mopurile plate și lavetele lavabile (pe coduri de culori) trebuie să reziste spălării și termodezinfecției.

(4) Se folosește un mop plat la o suprafață de maximum 20 de metri pătrați cu schimbarea obligatorie a acestuia la trecerea dintr-o încăpere în alta.

Lavetele pentru suprafață vor fi individualizate (respectând codul de culori stabilit) sau de unică folosință per suprafață.

(5) Mopurile și lavetele folosite se curăță și dezinfectează în mașinile de spălat din spălătoria spitalului sau din încăperile/spațiile special amenajate.

Art. 7. (1) Întreținerea ustensilelor folosite (cărucioare pentru curățenie, găleți, talpă mop, perii etc.) pentru efectuarea curățeniei se face după fiecare operație de curățare, precum și la sfârșitul zilei de lucru.

(2) Ustensilele utilizate se spală, se curăță, se dezinfectează și se usucă, respectându-se procedurile operaționale de curățenie și dezinfecție stabilite la nivelul unității sanitare.

(3) Personalul care execută operațiile de curățare și dezinfecție a ustensilelor folosite pentru curățenie trebuie să poarte echipament de protecție conform precauțiilor standard definite în Ordinul ministrului sănătății nr. 1.101/2016 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare.”,

se arată în textul Ordinului.

Citeste si: Guvern nou, probleme vechi pentru români! Creșterea facturilor la energie stârnește din nou tăvălugul scumpirilor!