România este lovită de un ciclon din Marea Neagră, care a adus fenomene extreme în țara noastră, mai exact rafale de vânt de până la 90 de km/h, şi furtuni care vor ajunge și în Capitală.
Citeste si: Vremea în București. Când se termină ploile și vine cu adevărat vara
Un ciclon din Marea Neagră lovește România
Zonele precum Muntenia, Dobrogea şi o parte din Moldova sunt cele mai afectate din România. Meteorologul ANM, Gabriela Băncilă, a dat mai multe detalii despre prezenţa ciclonului în ţara noastră.
Citeste si: Prognoza meteo ANM pentru vineri, 18 iunie 2021: Ploi, fulgere și furtuni! Ce temperaturi vor fi
”Pentru a a vedea cât este de aproape acest ciclon, ne putem uita la imaginile satelitare, care indică faptul că el se află, în momentul de față, deasupra Mării Negre, a
Spun din nou, pentru că acest ciclon afectează România și, în general, zona Peninsulei Balcanice, inclusiv țările din vecinătatea noastră", a spus Gabriela Băncilă, potrivit antena3.ro.
Furtunile provocate de ciclon vor afecta şi Capitala
Gabriela Băncilă a mai precizat că ciclonul care s-a format în Marea Neagră va afecta şi Bucureștiul. Vor fi ploi abundente şi vânt foarte puternic în zona de est a ţării. Ploile vor fi prezente în Capitală, dar şi în zona de sud a Moldovei şi în zona de nord a Dobrogei.
Citeste si: Cum va fi vremea de Rusalii. Meteorologii au anunțat prognoza pentru zilele de 20 și 21 iunie
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
"În ceea ce privește zona Capitalei, trebuie să știți că ploile vor începe încă din această noapte. Dacă este să ne uităm la distribuția câmpului de precipitații indicat de imaginile radar, vedem că ploile, asociate acestor sisteme noroase, sunt deja prezente în partea de sud a Moldovei, în zona de nord a Dobrogei și se deplasează din spre nord-vest către sud și sud-vest,
urmând să înceapă să plouă și în Capitală, din nou, după reprizele de ploaie din din această după-amiază", a explicat specialistul ANM, Gabriela Băncilă, potrivit sursei citate.
Cum s-a format ciclonul din Marea Neagră
Ciclonul s-a format în Marea Mediterană, iar mai apoi a circulat în bazinul central din Marea Neagră, unde s-a reîncărcat cu umezeală și s-a intensificat, potrivit wowbiz.
”Acest ciclon s-a format în zona Mării Mediterane, a traversat la sfârșitul săptămânii trecute, duminică și luni, Peninsula Balcanică și a ajuns deasupra bazinului vestic al Mării Negre în cursul zilei de marți.
Marți, aproape toată partea de est și sud-est a țării s-a aflat sub incidența unei avertizări de cod portocaliu. Acele ploi se datorau tocmai acestui ciclon care, pe parcursul ultimelor 24 de ore, s-a deplasat ușor către bazinul central al Mării Negre, unde s-a reîncărcat cu umezeală și s-a intensificat”, a mai spus meteorologul ANM.
Ce spun meteorologii despre ciclon
Meteorologul ANM, Gabriela Băncilă, a mai declarat că nu s-a luat în calcul impunerea unui cod roşu de furtuni în bucurești, pentru că o avertizare cod roșu se dă în cazul în care se acumulează cantități de apă într-un interval relativ scurt de timp.
”Nu am luat în considerare un cod roșu pentru Capitală.(...) În momentul de față, există mai multe traectorii probabile ale acestui ciclon. Pe măsură ce ne îndepărtăm de momentul vorbirii, există o împrăștiere, există mai multe traectorii posibile, dintre care se identifică una cea mai probabilă.
Cea mai probabilă traectorie despre care vorbim în momentul de față este aceea de a afecta partea de sud-est a țării, adică sudul Moldovei, inclusiv zona Carpaților de Curbură, zona Dobrogei și zona Bărăganului.
Pentru a vorbi despre o avertizare cod roșu, fie că ne referim la București, fie că ne referim la altă zonă din țară, ar trebui să vorbim despre o situație în care fie s-au acumulat cantități de apă într-un interval relativ scurt, de 50-60 de l/mp, iar în continuarea acestor cantități, în zona respectivă să se mai cumuleze încă pe atât, adică să ajungem la cantități de 80-100 de l/mp”, a spus Gabriela Băncilă, meteorolog ANM.