România, lovită de valul 6 al pandemiei. Noua variantă Covid este rezistentă la antivirale și anticorpi

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 25 apr 2023, 06:05

România lovită de valul 6 al pandemiei COVID-19

Sursa: PixaBay

Valul 6 al pandemiei de  COVID-19 afectează și România, iar vârful va fi atins undeva în luna august. Noua variantă a virsului este rezistentă la antivirale și anticorpi.

Valul 6 al pandemiei de COVI9 19 afectează și România, iar experții cred că vârful va fi atins undeva în luna august. De asemenea, noua variantă a virusului- subvarianta BA2 a tulpinii Omicron  a SARS-CoV-2, generează variante grave de boală, fiind rezistentă la antivirale și anticorpi, potrivit vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici. 

Citeste si: Ce este și cum se manifestă variola maimuței, boala pentru care nu s-a descoperit încă leac. Simptomele care îți arată că ai contractat virusul

România, lovită de valul 6 al pandemiei de COVID-19 

România a început să fie afectată de valul 6 al pandemiei de COVID-19, iar vârful va fi atins undeva în luna august, potrivit estimărilor Ministerului Sănătății.

„Sunt două scenarii: unul, să se atingă vârful mai repede, la începutul lunii august, iar cel de-al doilea scenariu- să se întâmple undeva spre sfârșitul lunii august.

Oricum ar fi, vedem că e o creștere a numărului de cazuri”
, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății în cadrul unei emisiuni la Digi 24, referitor la valul 6 al pandemiei de Codiv.

Acesta a recomandat purtarea în continuare a măștilor, cu precădere în spațiile aglomerate și în spațiile închise, ca măsură de protecție în valul 6 al pandemiei care a lovit și România. 

„Indiferent de varianta de virus, nu s-a schimbat modalitatea de transmitere și deci nu se schimbă modalitatea de protecție: masca rămâne foarte importantă.  Și eu îmi pun mască, nu știu, dacă mă urc într-un lift și sunt foarte multe persoane. Și mai e ceva important: când te duci în orice țară ca turist, te întâlnești cu oameni cu care în mod normal nu te întâlnești.

Riscul acesta este un risc epidemiologic suplimentar, dar nu trebuie privit nici ca o mare tragedie. Ceea ce pot să fac este o simplă protecție”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu.

Citeste si: Cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre hepatita misterioasă la copii

Valul 6 al pandemiei de COVID -19 aduce sau nu restricții 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu a vorbit despre valul 6 al pandemiei de COVID-19 și ce implicații are acest nou val pentru România. Se introduc sau nu noi restricții, mai poate fi vorba despre un nou lockdown în condițiile în care experții susțin noua variantă a virusului- subvarianta BA2 a tulpinii Omicron a SARS-CoV-2, generează variante grave de boală, fiind rezistentă la antivirale și anticorpi? 

Acesta a declara că, în momentul de față, autoritățile din România nu intenționează să introducă noi restricții sau un nou lockdown în valul 6 al pandemiei de COVID-19. 

În momentul de față, paradigma se schimbă puțin, pentru că vorbim de o tulpină mult mai contagioasă, dar care nu și-a crescut severitatea agresiunii asupra organismului și atunci nu te mai uiți neapărat la numărul de cazuri - poate să fie o estimare mai puțin fidelă față de capacitatea de reziliență a sistemului de sănătate, capacitatea ta ca sistem de a gestiona cazurile”, a explicat Andrei Baciu.

„Nu ne gândim la restricții în momentul de față, în momentul de față avem doar recomandări, recomandările clasice”, a dat asigurări secretarul de stat. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ce este sindromul inflamator multisistemic post- Covid. Simptome și complicații la copii

Varianta virusului din valul 6 al pandemie este mai contagioasă 

Organizația Mondială a Sănătății avertizează Europa cu privire la varianta virsului din valul 6 al pandemiei de COVID-19, variantă care este mult mai contagioasă. OMS crede că din cauza acestui nou val pandemic, Europa va avea parte de o toamnă și de o iarnă dificile. 

Potrivit OMS Europa, creşterea numărului cazurilor de covid-19 urmează să continue în lunile următoare, din cauza sfârşitului vacanţei de vară, redeschderii şcolilor şi faptului că interacţiuni sociale au loc în maimare măsură în spaţii închise, pe măsură ce temperatura scade.

Pe lângă o scădere a supravegherii virusului SARS-CoV-2, o astfel de creştere prevestește ”o toamnă şi o iarnă dificile” în regiunea Eurpa a OMS, avertizează Hanss Kluge, directorul OMS Europa. 

El îndeamnă statele ”să răspundă în mod urgent” lacunelor în supravegherea pandemiei şi să acţioneze acum, pentru a evita decese care pot fi împiedicate şi perturbări grave în sistemee de sănătate.

”Aşteptarea toamnei pentru a acţiona va fi prea târziu”, avertizează direcorul OMS Europa.

OMS Europa dezvăluie o strategie pentru la toamnă şi la iarnă.

Aceasta presupune o creştere a vaccinării populaţiei, o vaccinare cu un al doilea ”booster” a persoanelor imunodeprimate în vârstă de peste cinci ani şi a anturajului apropiat al acestora şi o reflecţie cu privire la posibilitatea vaccinării cu al doilea ”booster” a grupurilor cu risc specifice ”la cel puţin trei luni după ultima vaccinare”.

Citeste si: OMS avertizează Europa să reintroducă măștile și să reia vaccinarea: „Nu cred că societatea este pregătită pentru lockdown-uri impuse”

Noua variantă COVID, rezistentă la antivirale și anticorpi 

Noua variantă a viruslui COVID-19, prezentă în valul 6 al pandemiei de Covid, este rezistentă la antivirale și anticorpi, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii japonezi. 

"Un studiu din Japonia a comunicat că Omicron în subvarianta BA2 este mai transmisibilă cu 30-50% faţă de varianta BA1, ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător.

De când în Danemarca această subvarianta BA2 a ajuns dominantă, spitalizările şi decesele au crescut, dar în Marea Britanie şi Africa Sud, în care subvarianta este dominantă, spitalizările şi decesele au scăzut. Rămâne de văzut, însă semnalul de alarmă este clar. Studiul japonez este confirmat parţial de cercetători americani.

Subvarianta BA2 este rezistentă la unele antivirale, cum este Strovimab, şi, mai alarmant, este rezistent la anticorpii monoclonali. Subvarianta BA2 este detectată în cel puţin 74 de ţări şi dominant în cel puţin 11 ţări", a declarat Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, citat de știripesurse.ro.

Surse: digi24.ro; news.ro