România, lovită din nou de inundații! Meteorologii au emis avertizări de cod portocaliu și cod galben de viituri 

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 13 sep 2024, 21:10

Avertizările sunt valabile până duminică la prânz și acoperă râuri din 18 bazine hidrografice

Sursa: pexels.com

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis avertizări de inundaţii pentru mai multe judeţe din România. Sunt vizate coduri galben și portocaliu de viituri.

Conform prognozei, aceste avertizări sunt valabile până duminică la prânz și acoperă râuri din 18 bazine hidrografice.

Citește și: Ploi, vânt puternic și temperaturi în scădere: Meteorologii Accuweather anunță cum va fi prognoza meteo în țară sâmbătă, 14 septembrie 2024

Pericol de inundații în România

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Cod galben de viituri

Atenționarea de cod galben  este valabilă în intervalul 13 septembrie, ora 15:00, până pe 15 septembrie, ora 12:00. Sunt vizate râurile din bazinele Vişeu, Iza, Tur și Lăpuş din județul Maramureş, dar și râurile din alte județe, cum ar fi: Bihor, Cluj, Sălaj, Timiș, Harghita, Covasna, Prahova, Suceava, Botoșani, Vrancea, Galați, printre altele.

Cod portocaliu de inundaţii

În plus, a fost emisă o atenționare de cod portocaliu, care este în vigoare între 13 septembrie, ora 20:00, și 14 septembrie, ora 00:00. Aceasta vizează în special județele Suceava, Neamț, Botoșani, Iași, Vaslui și Bacău. Avertizarea se referă la riscul ridicat de scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie, care pot provoca viituri rapide și inundații locale severe.

Citește și: CMTEB începe încărcarea cu apă și probele de presiune la instalațiile interioare pentru noul sezon de iarnă 2024-2025! Meteorologii anunță o schimbare semnificativă a vremii în România

Hidrologii avertizează că fenomenele periculoase pot apărea cu o probabilitate mai mare pe râurile mici, mai ales în județele Botoșani, Iași, Vaslui, Neamț și Bacău.

 


Culiță Sterp a avut parte de o întâmplare neobișnuită în timpul unei călătorii în Austria. Iată cum a ajuns artistul să plătească 320 de euro pentru o simplă apă.