Ziua care avea să fie una de maximă importanță pentru țările care au aplicat pentru aderarea la spațiul Schengen a lăsat un gust amar României și Bulgariei, care au primit voturi negative din partea Austriei și Olandei.
Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen
Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, potrivit sursei citate.
Austria nu și-a schimbat poziția enunțată la începutul ședinței JAI nici măcar după discuțiile cu Germania.
La rândul ei, Olanda și-a clarificat poziția în interiorul Consiliului JAI: a explicat că este în favoarea aderării României la Schengen, dar votul a fost negativ pentru că România e la pachet cu Bulgaria, iar Olanda consideră Bulgaria nepregătită.
Austria a blocat prin veto aderarea României la Spațiul de liberă circulație europeană Schengen. În același timp, Olanda a blocat intrarea Bulgariei. Croația a primit vot unanim pentru și va intra în Schengen de la 1 ianuarie 2023, informează Euronews.
Discuția poate fi reluată săptămâna viitoare, la Consiliul European, unde se întâlnesc șefii de state și de guverne din UE.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Dacian Cioloș, membru al Parlamentului European, a confirmat într-o declarație la Digi24, în contextul conflictului politic din interiorul Consiliului JAI privind aderarea României la Schengen, că Germania și Luxemburg au decis să susțină ferm aderarea României pentru a împiedica un “număr populist” al guvernului austriac prin vocea ministrului de Interne.
Ministrul austriac de interne: Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria
Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a declarat joi dimineață, înaintea Consiliului JAI, că va vota împotriva extinderii Spațiului Schengen
„Am vorbit mai devreme cu colegii români. Cred că Austria își pune în joc reputația bună pe care o are în Europa de Est. Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria. Este o greșeală ca un sistem care în multe locuri nu funcționează să fie extins. Anul acesta, în Austria, au fost 100.000 de treceri ilegale ale frontierei. Dintre aceștia, 75.000 nu erau înregistrați. Este o dovadă că sistemul nu funcționează”, a declarat acesta, pentru presa austriacă, înaintea ședinței JAI.