România nu s-a calificat în finala EUROVISION 2023. Prestația lui Theodor Andrei a fost aspru criticată

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 12 feb 2024, 00:30

Piesa „D.G.T. (Off and on)” a lui Theodor Andrei nu a trecut de semifinala 2

Sursa: Instagram Theodor Andrei

România nu s-a calificat în finala Eurovision 2023. Piesa „D.G.T. (Off and on)” a lui Theodor Andrei nu a trecut de semifinala 2.

România nu s-a calificat în finala Eurovision 2023. Theodor Andrei, cu piesa „D.G.T. (Off and on)”, nu a reușit să treacă de semifinala a doua a concursului. Finala Eurovision 2023 va avea loc sâmbătă, 13 mai, la Liverpool.

România nu s-a calificat în finala EUROVISION 2023 

România a ratat, joi seara, calificarea în finala concursului Eurovision 2023.

Potrivit predicțiilor BBC, Theodor Andrei, cu piesa „D.G.T. (Off and on)”, nu avea mari șanse să treacă de semifinala 2 și să se califice în finala Eurovision 2023.

„Conceptual, melodia, descrie o relaţie toxică şi lupta de a alege între pasiune şi autoconservare. Andrei, care are doar 18 ani, trăieşte în psihodramă, sună când trist, când sordid, cu remuşcări şi furios. Dar când cântă replici de genul „I'm begging you, take off your clothes and step on me”, este cu adevărat supărător.

Pronostic: Eliminat în semifinala doi”
, a fost verdicul BBC. 

Albania, Cipru, Estonia, Belgia, Austria, Lituania, Polonia, Australia, Armenia şi Slovenia sunt cele zece ţări din cea de-a două semifinală a concursului muzical care s-au calificat în finala EUROVISION 2023. 

Croaţia, Moldova, Elveţia, Finlanda, Republica Cehă, Israel, Portugalia, Suedia, Serbia și Norvegia sunt primele 10 țări din prima semifinală care s-au calificat în finala de sâmbătă a Eurovision 2023. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Germania, Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie şi Ucraina sunt calificate direct în finală.  

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem- Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi- Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu- Atena, 2006). 

Cine este Theodor Andrei, reprezentantul României la EUROVISION 2023

Theodor Andrei are 18 ani și este elev în clasa a XII-a a Liceului Național de Arte „Dinu Lipatti”. Tânărul este solist vocal, compozitor, textier, orchestrator și actor și se laudă în prezent cu un număr de 100 de melodii compuse. Acesta a participat la mai multe concursuri muzicale televizate din România, dar s-a făcut remarcat și ca actor.

Reprezentantul României la Eurovision 2023 a câștigat nenumărate premii și distincții în festivaluri naționale și internaționale, printre care Premiul 3 la Festivalul „Aurelian Andreescu”, Premiul 1 la Festivalul Alexandria Pop Fest, Premiul „Best Stage Presence” la Festivalul „Silver Yantra” din Bulgaria si Premiul 3 la Festivalul „Florin Bogardo”. 

„Am încercat să fac o piesă cum nu a mai trimis țara noastră în finala cea mare. Am încercat să fac o fuziune de mai multe genuri care să fie frumoasă și pentru români, și pentru străini, iar “D.G.T (Off And On)” – piesa pe care am scris-o alături de Luca De Mezzo, Mikail Jahed și Luca Udateanu – a ajuns să fie foarte apreciată de publicul străin.

Este prima piesă pe care o lansez în care cânt și în engleză și simt că are ceva special, eu cred în magia pe care o crează, care o învăluie. Și mai presus de bariera lingvistică – piesa are o atmosferă a ei și faptul că a ajuns la sufletele unor oameni atât din țară, cât și din străinătate, mă bucură enorm”,  a declarat Theodor Andrei într-un interviu acordat dailymagagazine.ro .