Romania nu sta atat de rau economic! Cum arata cifrele oficiale Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 mld lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanțe, informează Digi24.
Ministerul condus de Florin Cîțu precizează că deficitul bugetar a crescut comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut din cauza încasărilor bugetare proaste din perioada martie-mai 2020, ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către
„De asemenea, pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 3,79 mld lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 5,86 mld lei”, se mai arată în același comunicat de presă.
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 146,25 mld lei în primul semestru al anului 2020, în scădere cu 1,6% față de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o reducere de 0,5 puncte procentuale (an/an), cauzată în principal de contracția încasărilor nete din TVA (ca urmare a rambursărilor mai mari de TVA și a amânării plății obligațiilor fiscale) și de cea a veniturilor nefiscale.
Romania nu sta atat de rau economic! Cum arata cifrele oficiale
Romania nu sta atat de rau economic! Cum arata cifrele oficiale În ce privește dinamica lunară, după avansul semnificativ din primele două luni ale anului, începând cu martie încasările bugetare au înregistrat în general o evoluție nefavorabilă – incertitudinea sporită, restricțiile și suspendarea unor activități, pe fondul crizei sanitare actuale, au determinat amânarea plății obligațiilor fiscale, sprijinită de facilitățile acordate contribuabililor.
Încasările din impozitul pe salarii și venit au înregistrat 12,22 mld lei în primele șase luni ale anului curent, consemnând o creștere de 10,4% (an/an).
Contribuțiile de asigurări au înregistrat 54,84 mld lei în prima jumătate a anului 2020. Deși în luna iunie acestea au consemnat un avans semnificativ, de 10,8% (an/an), la nivelul primului semestru contribuțiile prezintă însă o stagnare (+0,04%) față de cele încasate în aceeași perioadă a anului trecut.
Încasările din impozitul pe profit au însumat 7,53 mld lei în primele șase luni ale anului curent, în scădere cu 7,5% față de perioada corespunzătoare a anului trecut. Evoluția negativă este explicată de amânarea achitării obligațiilor fiscale de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit (OUG nr. 29/2020), precum și de bonificațiile de 5% pentru marii contribuabili, respectiv 10% pentru contribuabilii mici și mijlocii, acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit (OUG 33/2020, bonificații acordate în sumă de 0,22 mld lei).
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
România, creștere în privința sumelor rambursate de UE în contul plăților efectuate
Veniturile din accize au însumat 13,64 mld lei în primele șase luni ale anului 2020, în scădere cu 3,3% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.
Veniturile din taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități au înregistrat 2,07 mld lei în prima jumătate a anului.
Veniturile nefiscale au înregistrat 11,73 mld lei în primele șase luni ale anului 2020 și prezintă o scădere 12,1% față de încasările din aceeași perioadă a anului trecut.
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 8,98 mld lei în prima jumătate a anului 2020, în creștere cu 18,1% față de perioada similară a anului trecut.
Citeste si: Cu cat cresc pensiile? Florin Citu a aruncat bomba: "Noi nu facem lucruri populiste"
Citeste si: Legea carantinei si a izolarii a fost adoptata in Senat