România pregătește taxarea cerealelor din Ucraina. Vor fi introduse taxele vamale

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 19 ian 2024, 01:25

Petre Daea vrea să introducă taxe vamale pentru cantitățile care depășesc un milion de tone pentru transporturile de cereale din Ucraina.

Sursa: pixabay.com

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, va discuta cu omologul ucrainean, Mikola Solski, despre impactul importurilor de cereale ucrainene şi măsurile care pot fi luate pentru gestionarea acestei crize.

Petre Daea vrea să introducă taxe vamale pentru cantitățile care depășesc un milion de tone pentru transporturile de cereale din Ucraina.

România introduce taxele vamale pentru cerealele din Ucraina

Petre Daea a anunțat că se vor introduce taxele vamale pentru cantitățile care depășesc un milion de tone.

Acesta a declarat că „Acordul de asociere care s-a validat în 2017 de către toate Parlamentele țărilor europene prevede foarte clar o accelerare a schimburilor comerciale. Nu mă puneți în situația să analizez decizia luată de Polonia și Slovacia. De precedentul acesta ne folosim să vedem Slovacia ce a făcut, a interzis intrarea în țară a grânelor unde au găsit reziduuri de pesticide”.

Citește și: Liderii PSD cer suspendarea importurilor de cereale din Ucraina

Cerealele din Ucraina nu conțin substanțe chimice

Potrivit datelor ANSVSA privind verificările făcute la cerealele care intră în Ucraina a rezultat că acestea nu conțin substanțe periculoase.

Legat de susținerea ideii de introducere de taxe vamale pentru cerealele din Ucraina, Petre Daea a declarat că: „Categoric, da. Folosindu-ne de un articol foarte clar din acordul de asociere, în condițiile în care se depășește un contingent, imediat și noi suntem în această situație. Vă dau un exemplu, un milion de tone, este o propunere tehnică pe care am făcut-o. Propunerea nostră văzând prevederile din acordul de asociere aici se înscrie”.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

PSD cere suspendarea importurilor de cereale din Ucraina

Conducerea PSD a dat un comunicat de presă prin care explică că a cerut  Ministerului Afacerilor Externe să înceapă negocierile cu Ucraina pentru aplicarea în România a deciziei luate de Polonia, mai exact suspendarea importurilor de cereale din Ucraina.

De asemenea, Ucraina își va putea menține rutele de tranzit prin România pentru exportul cerealelor către UE.

În comunicat scrie că: „PSD solicită Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia. Totodată, PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina şi să asigure tranzitul cerealelor din această țară către state terțe din Uniunea Europeană şi către rutele comerciale din Marea Neagră”.

PSD nu este de acord cu vânzarea cerealelor din Ucraina în România

Petre Daea a anunțat că se vor introduce taxele vamale pentru cantitățile care depășesc un milion de tone.
[Sursa: pixabay.com]

Liderii PSD spun că Statele UE ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene către alte state care au nevoie.

„Astfel, statele membre ale UE care îşi asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu îşi pot acoperi necesarul de consum din producția proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât şi pentru fermierii din statele membre ale UE”, scrie în comunicat.

Citește și: Ministrul Agriculturii, Petre Daea, cere monitorizarea cerealelor din Ucraina după protestele fermierilor români

Această reacție a apărut după ce fermierii români au ieșit în stradă protestând împotriva ajutoarelor financiare obținute pentru ei, de Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea, de la Comisia Europe.

Petre Daea le-a dat asigurări agricultorilor că Ministerul Agriculturii, dar și Guvernul, vor rămâne alături de agricultori și vor încerca să îi sprijine cât de mult pot.

Sursă: capital.ro