România primește mai mulți bani mulțumită românilor plecați în străinătate. Ce sumă investesc românii plecați peste hotare

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 20 nov 2022, 00:30

România primește mai mulți bani mulțumită românilor plecați în străinătate. Ce sumă investesc românii plecați peste hotare

Sursa: PixaBay

Românii care sunt plecați la muncă peste hotare au investit peste 5,6 miliarde de euro anul trecut, dar suma ar fi, de fapt, mult mai mare.

„În decembrie am mers personal acasă și am lăsat cam 4 mii de lire în România cash. Mai mult decât într-o lună normală, au fost și sărbătorile vă dați seama, trebuie mai mulți bani. Când mergem acasă mergem cu cash la noi pentru a evita taxele și comisioanele la bănci”, a spus Cristian Dumitrescu, un român care lucrează în Marea Britanie.

Economistul Bogdan Glăvan a declarat că „ceea ce vedem noi sunt banii trimiși prin sistem bancar, dar sunt și oameni care pleacă sezonier, care strâng banii acolo și aceste fluxuri nu le vedem. Ei când se întorc acasă se întorc cu acești bani, prin urmare nu descoperim această valoare.

Citeste si: Ce se întâmplă cu taloanele mov de pensie. Violeta Alexandru: „Pensionarii care nu doresc să îl primească electronic, îl primesc la fel ca până acum: de la poștaș”

Banii se văd în consum, în momentul în care rudele celor plecați încep să cumpere mașini sau calculatoare atunci aceste produse se văd în creștere PIB. Din păcate prea puțini din acești bani se duc către investiții productive”.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Banca Națională a României a transmis că cei mai mulți bani au venit din Germania, sume de peste 1,3 miliarde de euro, apoi din Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Statele Unite ale Americii și Austria.

Cum se trimit banii în România

Metoda prin care se trimit bani în țară s-a modificat. Românii optează pentru transferul rapid.

Alina Balatchi, o româncă stabilită peste hotare, a declarat că „la începuturi chiar nu era ușor să trimitem.

Trimiteam foarte mult în cash, trimestrial, ulterior au apărut aceste transferurui de bani, nu erau foarte rapide. În prezent trimit lunar către românia prin bancă, sau dacă este o situație de urgenţă trimit metode de transfer rapid”.

Citeste si: Vești bune pentru români! Se măresc alocațiile de la 1 martie. Câți bani vor primi aceștia

„495 de euro pe tranzacție.

Cei mai mulți bani au fost trimiși de românii din Marea Britanie, aproape 66%, ia în top zece ţări se regăsesc și comunități de români din Germania, Franța, Italia, Belgia”, a explicat Gabriela Simion, reprezentat al unui serviciu bancar.

Pe lângă asta, în 2021, banii trimiși de către români în țară au reprezentat 2% din Produsul Intern Brut (PIB).

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.