România se confruntă cu una dintre cele mai puternice secete din ultimii ani. Temperaturile extrem de ridicate au secat râuri, iar Dunărea a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani. Tanczos Barna, ministrul Mediului, spune că majoritatea zonelor din țară sunt afectate de secetă.
Cu toate acestea, când ploile vor veni și în România, cantitățile de apă pot ajunge la 40-50 de litri pe metru pătrat, iar culturile vor fi afectate de grindină.
România se află într-un punct critic
„75% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice- moderată, puternică sau extremă. Am făcut în mod repetat apel la un consum rațional al apei potabile. Apa potabilă presupune investiții uriașe și nu putem, mai ales în perioadă de secetă, să consumăm de 5-10 ori mai mult decât într-o perioadă normală pentru a uda.
În ceea ce priveşte rezervele strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare cu importanţă strategică sunt la un grad de umplere de 68%; putem asigura rezerva strategică de apă, dar, în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaş de precipitaţii. Sunt deja bazine unde sunt râuri secate şi sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită îşi arată efectele.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Avem undeva la 3000 de litri pe secundă, sub media de 5800-6000 anuală, dar nu avem probleme în ceea ce priveștee exploatarea instalațiilor care uzinează apă pentru producerea energiei electrice”, a declarat ministrul, conform digi24.ro.
Citeste si: Canicula face prăpăd în România- Raționalizarea apei începe și în ILFOV- Situație fără precedent
Ministrul Mediului apelează la înțelegerea oamenilor
Ministrul Mediului îi roagă pe oameni să nu consume apă în exces, deoarece situația este una destul de gravă, iar risipa nu face nimic altceva decât să înrăutățească și mai mult lucrurile.
„Ne referim strict la folosirea apei în gospodărie- în curte, în grădină, în acele mici suprafețe care sunt anexate caselor, grădinilor, curților, nu vorbim de irigațiile la scară largă. Acolo ANIF-ul (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) împreună cu ANAR-ul (Administrația Națională Apele Române) asigură în momentul de față necesarul de apă, nu sunt probleme semnificative.
Apelul îl fac către cei care folosesc apa potabilă care intră prin țeavă în curte, vine dintr-un sistem de captare, tratare, alimentare a localității cu apă potabilă, ca acea apă să nu fie folosită în scop agricol, pentru că nu este o apă care să fi fost produsă în acest scop- creșterea exagerată a consumului în această perioadă secetoasă periclitează exact localitatea respectivă, periclitează siguranța alimentării cu apă potabilă exact în localitatea în care nu se înțelege că, din păcate, câteva săptămâni, va trebui să nu folosească această apă pentru irigații”, a spus ministrul, potrivit stiri.tvr.ro.