Meteorologii au emis pentru 30 iunie și pentru 1 iulie cod roșu de caniculă în șase județe. Astăzi și mâine vor fi depășite recordurile înregistrate până în prezent.
Județele în care a fot emis codul roșu de caniculă sunt: Bihor, Arad, Bistrița-Năsăud, Satu-Mare, Maramureș și Sălaj. Temperaturile înregistrate vor ajunge chiar și până la 38-39 de grade Celsius. Noaptea, temperaturile vor fi mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă și, dimineața, temperaturile înregistrate vor fi cuprinse între 20 și 24 de grade Celsius.
Mai mult decât atât, meteorologii au emis și un cod galben ce este valabil tot în aceleași zile și care se referă la un val de căldură ce vine cu un disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.
Temperaturile resimțite vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar minimele se vor înregistra între 17 și 20 de grade Celsius, conform digi24.ro.
Citeste si: Canicula vine peste România! În ce județe vom avea cod portocaliu. ANM a făcut anunțul
Încălzirea globală are efecte din ce în ce mai vizibile
În cadrul Summit-ului climatic COP26 de la Glasgow, liderii lumii și-au luat angajamentul de a face tot ceea ce le stă în putință pentru a opri încălzirea globală. Cu toate acestea, temperaturile încep să fie din ce în ce mai mari.
„Este foarte bine ca liderii să susțină că au o țintă net zero, dar, dacă nu au planuri cu privire la cum să ajungă acolo, iar țintele lor pentru 2030 sunt scăzute, atunci, sincer, acest prag numit net zero este doar o altă afirmație care nu se transformă într-o acțiune reală privind schimbările climatice”, a declarat Bill Hare, CEO al Climate Analytics, o organizație
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cu toate acestea, Summit-ul climatic COP26 nu este văzut cu ochi buni de toată lumea, iar Greta Thunberg susține că liderii mondiali sunt conștienți de acțiunilor lor.
„Mulți încep să se întrebe, de ce va fi nevoie pentru ca oamenii de la putere să se trezească? Însă, să fim clari: ei deja sunt treji. Ei știu exact ce fac”, a spus aceasta, potrivit digi24.ro.
De asemenea, în urma Summit-ului COP21, ce s-a desfășurat în anul 2015 la Paris, a fost stabilit un plan pentru evitarea dezastrelor naturale ce sunt provocate de schimbările climatice.
Citeste si: Vremea în luna iulie 2022. Ce temperaturi ne așteaptă în a doua lună a verii de anul acesta
„Aceste noi prognoze sunt ca un telescop fixat pentru a privi un asteroid care se îndreaptă spre Pământ. Este un raport care, în orice lume sănătoasă, ar determina delegații guvernele adunați zilele astea Glasgow să-și lase imediat deoparte diferențele și să lucreze fără compromisuri pentru un acord care să salveze viitorul nostru comun”, a spus Jennifer Morgan, directorul executiv al Greenplace Internațional, relatează digi24.ro.