Romania se inchide bucata cu bucata din cauza coronavirusului. Decizii drastice anuntate de autoritati

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 08 oct 2020, 11:03
Se inchid orasele din cauza coronavirusului

Din cauza numarului de cazuri de infectie cu virusul SARS-CoV-2 care creste de la o zi la alta, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a luat o serie de masuri, pentru a evita raspandirea coronavirusului.

Autorităţile judeţene din România au luat noi măsuri privind raspandirea coronavirusului, deoarece numarul de cazuri de infecţii cu virusul SARS-CoV-2 este din ce in ce mai mare. 

Masuri pe care trebuie sa le respectam

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a dispus o serie de masuri pentru prevenirea infectarii cu noul coronavirus.

Prima masura vizeaza purtarea obligatorie a mastii de protectie pe o raza de 100 metri pe domeniul public din jurul unitatilor de invatamant preuniversitar din judetul Buzau, de catre toate persoanele cu varsta peste 5 ani, astfel incat

sa acopere nasul si gura.

De asemenea, masca trebuie purtata de toate persoanele cu varsta peste 5 ani prezente in spatii publice deschise aglomerate: statii de autobuz, piete, gari, targuri, obiective turistice, spatii de recreere si agrement, autogari etc.

Comuna buzoiana Vernesti a depasit 1,5 cazuri COVID-19/1.000 de locuitori, astfel, incepand de joi, in aceasta comuna vor intra in vigoare  serie de masuri.

Evenimentele private precum nunti, botezuri, majorate, diverse aniversari sau altele asemenea, vor fi interzise, indiferent de locul de organizare (restaurant/pensiuni/localuri publice/domicilii, in interior sau in exterior). Se vor închide restaurantele, barurile, discotecile si cluburile.

La ceremoniile de inmormantare au voie sa participe maximum 20 de persoane decât membrii familiei, totodata, organizarea obiceiurilor traditionale care tin de înmormântare (pomeni, parastase) sunt interzise.

CJSU Buzau a mai decis interzicerea activitatii cultelor religioase, inclusiv a slujbelor si rugăciunilor colective, in interiorul lacaselor de cult si desfasurarea acestora in afara lacasurilor de cult, cu respectarea regulilor de protectie sanitara

(pastrarea distantei fizice de 2 metri intre participanti si purtarea mastii de protectie astfel incat sa acopere nasul si gura).Sunt interzise organizările şi desfăşurările de procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri in spatii deschise, precum si a intrunirilor de natura activittiilor culturale, stiintifice, artistice, sportive sau de divertisment in spatii închise.

Cum se va desfasura transportul feroviar si rutier

Atat transportul feroviar cat si cel rutier se va va desfasura cu respectarea masurilor si restrictiilor referitoare la igena si dezinfectia in interiorul mijloacelor de transport, cu respectarea regulilor de protectie sanitara.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Autoritatea publică locală va informa instituţiile publice şi agenţii economici de pe raza comunei să ia în considerare munca la domiciliu şi, unde nu este posibil, decalarea programului de lucru.

Măsurile vor fi aplicate până la scăderea ratei de incidenţă sub 1,5 cazuri la 1.000 locuitori", a precizat, miercuri, Prefectura.

Restrictii în 16 localitati din Timis

Este vorba despre localităţile: Buziaş, Făget, Sânnicolau Mare, Belinţ, Dudeştii Noi, Dudeştii Vechi, Dumbrăviţa, Găvojdia, Ghiroda, Ghizela, Giroc, Moşniţa Nouă, Şag, Saravale, Teremia Mare, Valcani. În aceste localităţi a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori al cazurilor de COVID-19.

In aceste localitati, purtarea mastii de potectie este obligatorie, astfel incat sa acopere nasul si gura, in toate spatiile publice, indiferent daca acestea sunt inchise sau in aer liber, in intervalul orar 6.00-24.00, pe o perioada de 14 zile.

De asemenea, in aceste localitati vor fi închise restaurantele şi cafenelele pentru aceeaşi perioadă de 14 zile. Se exceptează doar activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare pentru clienţii cazaţi în aceste unităţi.

Masca de protectie, obligatorie pe o raza de 50 de metri in jurul scolilor si gradinitelor din Prahova

"Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au vârsta de peste 5 ani, aflate pe o rază de 50 m în jurul unităţilor de învăţământ. Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă vor dispune măsurile necesare pentru semnalizarea corespunzătoare a acestor zone prin marcaje/anunţuri", prevede Hotărârea nr. 55 adoptată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova.

Cu asigurarea unei distante de minimum doi metri intre mese si participarea a maximum sase persoane la o masa dacă sunt familii diferite, pentru toate restaurantele si cafenelele care functioneaza in spatii inchise, inclusiv cele din hoteluri si pensiuni, in loclaităţile Bătrâni, Blejoi, Gura Vadului, Jugureni, Păuleşti, Poiana Câmpina, Sălciile, Scorţeni, Talea, unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 la 1.000 de locuitori. Măsura este valabilă până în 14 octombrie, începând de joi, 7 octombrie.

"Totodată, în cele nouă comune unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1000 de locuitori, a fost aprobată limitarea la maximum 50% din capacitate, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară prevăzute de legislaţia în vigoare, a activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, în perioada 08.10.2020-14.10.2020", au mai decis autorităţile prahovene.

Purtarea mastii de protectie este obligatorie in Alba 

Incepand de joi, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a decis ca masca de protectie sa fie obligatorie si in spatiile deschise de pe domeniul public din localitatea Şeuşa, comuna Ciugud, unde rata de infectare este de 17/1.000. DSP Alba va solicita avizul INSP pentru a propune carantinare zonală în arealul cu rată de incidenţă mărită a cazurilor de COVID-19 din localitatea Şeuşa. În cinci unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, unde rata de infectare depăşeşte 3/1.000 de locuitori, şcolile trec în scenariul roşu, iar în alte 16- în scenariul galben. Alte restricţii impuse vizează activitatea restaurantelor, cafenelelor, iar spitalele din judeţ trebuie să aloce paturi pentru patologia COVID-19, inclusiv de Terapie Intensivă.