Guvernele statelor din Uniunea Europeană vor stabili în urma unui vot, în luna decembrie 2022, dacă sunt de acord sau nu ca țara noastră și Bulgaria să adere la Spațiul Schengen.
Citeste si: Ce se întâmplă cu costul energiei și al gazelor pentru persoanele vulnerabile. Nicolae Ciucă a făcut anunțul
Vot pentru aderarea României la Spațiul Schengen, în decembrie
Procesul de aderare la Spațiul Schengen a fost dezbătut și anul trecut de miniștrii naționali, însă voturile negative din partea guvernului olandez și a celui finlandez au oprit acest proces. Miniștrii de interne și de justiție din Uniunea Europeană se vor întâlni în luna decembrie pentru a lua o decizie cu privire la aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen.
„În ultimii ani, spațiul Schengen a resimțit provocări, precum valul de migranți din 2015-2016 și consecințele actualului conflict din Ucraina. Președinția cehă a Consiliului UE consideră că extinderea Schengen este un element fundamental și se angajează să realizeze progrese pentru ca România și Bulgaria să adere la acest spațiu”, a spus ministrului afacerilor europene Mikulas Bek, în plenul Parlamentului.
Cehia deține anul acesta președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar ministrul afacerilor europene, Mikulas Bek a declarat că susține aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen și își dorește să obțină și susținerea altor
„În acest sens, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuție de fond privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria și România. În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în cadrul Consiliului, președinția a facilitat vizitele de experți în Bulgaria și România de săptămâna viitoare, așa cum a efectuat Comisia”, a declarat ministrul.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Ce presupune aderarea României la spațiul Schengen
Dacă România va trece peste votul din luna decembrie a statelor membre ale Uniunii Europene, frontierele țării vor fi diferite de ceea ce știam până acum.
Una dintre cele mai importante schimbări pe care România o va suferi este ridicarea controalelor între frontierele internele ale statelor membre Schengen. Cu eliminarea acestor controale prezente la frontiere, securitatea internă a țării va crește deoarece șansele pentru ca oameni periculoși sau ce dețin anumite obiecte, substanțe periculoase să intre în țară, vor fi mai mari.
Citeste si: Cum se va schimba România după intrarea în spațiul Schengen. Decizia va ajuta românii din Uniunea Europeană
Sursa: schengen.mai.gov.ro, g4media.ro , libertatea.ro