Premierul României vrea să depună o plângere la CJUE în cazul unui eventual refuz din partea Austriei.
Plângere la CJUE în cazul unui refuz pentru aderarea României la Spațiul Schengen
Premierul României, Marcel Ciolacu, a oferito declarație puternică cu privire la aderarea țării noastre la Spațiul Schengen. În contextul votului care va avea loc în decembrie în Austria cu privire la această aderare, Ciolacu a anunțat că România va ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cazul unui vot negativ.
Acesta a declarat că în cazul unui refuz din partea Austriei privind accederea României în Schengen „în primul rând trebuie să existe un vot de veto din partea Austriei”. „Votul de veto de data trecută nu mai poate fi invocat, fiindcă a ieșit din termen, el ar fi trebuit invocat într-o anumită perioadă, nu ştiu dacă atunci s-ar fi impus în mod deosebit să venim... dar acum eu cred că se impune de a se veni cu un atac la Curtea Europeană de Justiție”.
Ce ar însemna pentru România aderarea la Spațiul Schengen?
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Aderarea la Spațiul Schengen este un obiectiv de lungă durată pentru România. Acest acord, care elimină controalele la frontierele interne ale statelor membre ale Uniunii Europene, ar aduce numeroase beneficii pentru țara noastră, inclusiv o facilitare semnificativă a călătoriilor pentru cetățenii români și o îmbunătățire a cooperării transfrontaliere.
Cu toate acestea, aderarea României la Spațiul Schengen a fost blocată în trecut de anumite țări membre, inclusiv Austria.
Din păcate, votul negativ al Austriei reprezintă un obstacol major pentru progresul României în această direcție.Marcel Ciolacu a precizat că există două momente importante în acest caz: „În octombrie este prima ședință JAI, în decembrie avem a doua ședință JAI, amândouă sunt sub președinția Spaniei şi țin legătura cu prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, în ceea ce privește trecerea pe ordinea de zi. Există toată deschiderea din partea primului ministru Pedro Sanchez şi toată susținerea ca România să adere la Spațiul Schengen”.
Citește și: Marcel Ciolacu a vorbit despre pensiile speciale. Când se va finaliza modificarea acestora
Premierul României urmează să se întâlnească cu Reprezentanța României şi cu Ministerul de Externe, care sunt pașii cei mai buni. Marcel Ciolacu a ținut să mai declare că: „Există şi un vot împotriva Bulgariei, ridicat de Olanda. Între timp s-a ridicat MCV-ul şi României şi Bulgariei, aşteptăm şi o decizie a Olandei, să vedem dacă putem să mergem în continuare la pachet.
Tabloul este mult mai mare şi nu este atât de simplu să spui da sau nu. Eu, cu certitudine, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spațiul Schengen voi ataca la CJUE. Mai mult, eu doresc ca în acest demers, şi e un atac al statului român, eu vreau să am partener în acest atac pe care îl fac la CJUE Consiliul European, care ne susține şi a declarat, Parlamentul European, care susține România şi a declarat, şi Comisia Europeană, care ne susține şi a declarat”, a mai spus Marcel Ciolacu, adăugând că lucrurile nu sunt chiar atât de comode pentru premierul Austriei. Liderul Executivului a mai spus are susținerea prim-ministrului Spaniei, Pedro Sanchez, în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen. Această susținere este deosebit de importantă, deoarece președinția țării care deține conducerea Consiliului UE poate influența agendele și deciziile.Astfel, cu ajutorul declarațiilor oferite de Marcel Ciolacu privind acțiunea la CJUE în cazul unui vot negativ din partea Austriei pentru aderarea României la Spațiul Schengen demonstrează hotărârea fermă a țării noastre de a atinge acest obiectiv important.
Sursă: facebook.com