„Rusia a stabilit marea zonă de excludere anti-acces a zonei (A2AD) pe [Marea Neagră]”, a scris trimisul Ucrainei, Oksana Markarova, precizând că Moscova folosește zona pentru operațiunile sale în Siria. „Capacitatea NATO de a-și apăra statele membre și de a oferi posibilă asistență țărilor terțe (Ucraina și Georgia) a fost grav subminată”, spune o scrisoare obținută de Defense News.
Citeste si: Armata Română își trimite soldații la război! Forțele speciale române vor lupta împotriva Isis și Al-Qaida
„Militarizarea tot mai mare a peninsulei Crimeea pune în pericol nu numai statele de coastă a Mării Negre, ci și regiunea mult mai largă ”, a scris ambasadorul, adăugând că NATO ar trebui să detalieze planurile comune de răspuns în cazul în care Rusia ar întreprinde un atac armat asupra zonei Mării Negre.
România va investi trei miliarde de dolari pentru a extinde Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu
România declară că va investi trei miliarde de dolari pentru a-și extinde de nouă ori Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Extinderea se face pentru a facilita primirea unei prezențe extinse a Statelor Unite ale Americii și a aliaților. La acest moment, prezența avansată a NATO este bazată doar pe un sediu în România.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„O descurajare credibilă poate fi asigurată doar printr-o prezență solidă”, scrie în scrisoarea trimisului României, Andrei Muraru.
„Creșterea prezenței militare a SUA în România în toate domeniile – terestre, aeriene și maritime – inclusiv o structură de comandă și control a SUA (…) Securizarea flancului estic NATO într-o manieră unitară și coerentă de la Marea Baltică până la Marea Neagră, prin implementarea unei prezențe unice înainte de-a lungul întregului flanc care asigură o apărare mai puternică și reduce vulnerabilitățile actuale cauzate de decalajul incontestabil de descurajare pentru regiunea Mării Negre” se mai arată în scrisoare.
De asemenea, România a oferit din nou sprijin pentru obiectivul Georgiei și Ucrainei de a se asocia cu NATO, însă Rusia se opune acestui proces.