România, sub cod galben și portocaliu de vreme rea! Fenomenele meteo severe se vor resimți în mare parte din țară, începând de astăzi

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 24 iul 2024, 15:06
Vremea va fi instabilă zilele acestea
Sursa: Pexels.com

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri, 24 iulie, mai multe avertizări de vreme severă care vizează aproape întreaga țară.

De pe 24 iulie, de la ora 10:00, până pe 25 iulie, la ora 10:00, mare parte din țară se află sub un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta înseamnă că, în intervalul menționat, vom avea parte de fenomene meteorologice severe.

În ce regiuni din România se vor manifesta fenomenele meteo extreme

ANM a anunțat că instabilitatea atmosferică va afecta, în principal, regiunile montane și se va extinde treptat și în alte zone.

Astfel, regiunile vizate sunt: cele de munte, sudul Banatului, Oltenia, Maramureș, Moldova, Muntenia, Dobrogea continentală și cea mai mare parte a Transilvaniei. Inițial, fenomenele meteorologice severe vor fi prezente în zonele montane, dar pe măsură ce seara se apropie, acestea se vor extinde și în restul regiunilor.

Ne putem aștepta la averse torențiale, intensificări ale vântului și descărcări electrice. Cantitățile de apă vor fi semnificative, întrucât meteorologii estimează că vor ajunge la 20-30 litri pe metru pătrat.

Izolat acestea pot depăși 40 de litri pe metru pătrat. De asemenea, vor apărea vijelii cu rafale de 50-70 km/h și căderi de grindină.

Citește și: Vremea se schimbă radical: ANM anunță că un ciclon se va abate asupra României și va aduce cu el furtuni și vijelii în aproape toate regiunile din țară

Pentru ziua de 24 iulie, între orele 12:00 și 21:00, ANM a emis și un Cod Portocaliu de precipitații abundente.

Această avertizare vizează sud-vestul Transilvaniei și ariile extinse din zonele montane. În aceste zone, aversele torențiale vor fi intense, cu cantități de apă de 30-40 litri pe metru pătrat și, pe alocuri, pot ajunge la 50-70 litri pe metru pătrat.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Adriana Simionescu a explicat ce se întâmplă, de fapt, între ea și soțul ei! Tânăra a făcut declarații, după ce s-a spus că ei s-ar fi despărțit. „Toată lumea se ceartă”

De ce măsuri de precauție trebuie să țină cont oamenii pe vreme de furtună

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis populației câteva recomandări, pentru a face față condițiilor meteorologice severe. În primul rând, este esențial să închideți toate ferestrele locuinței pentru a preveni pagubele. De asemenea, curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru a facilita evacuarea apei din precipitații. În cazul în care debitele râurilor cresc, nu încercați să le traversați și evitați să vă apropiați de malurile acestora.

Este important să nu vă adăpostiți sau să treceți prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau a altor structuri care ar putea fi dislocate de vânt. De asemenea, IGSU recomandă amânarea activităților desfășurate în aer liber sau la înălțime și evitarea atingerii stâlpilor sau firelor de electricitate căzute la pământ.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță că vremea se răcorește și apar ploile însoțite de descărcări electrice: Care este prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 iulie 2024 în țară

ANM avertizează că aceste fenomene își vor pierde din intensitate abia la sfârșitul acestei săptămâni: „ Notă: instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele două zile, în cea mare parte a țării”.  

 


Roberta regretă despărțirea de Sebastian, însă nu vrea să audă de o posibilă împăcare! Iată cum a reacționat fostul ei partener!