Florin Cîțu preciza estimativ că deficitul bugetar consolidat va reveni sub plafonul de 3% decis de UE în 2022. Tot atunci transmițea că România ar putea să își pregătească economia pentru aderarea la sistemul ERM-2.
Când trece România la zona euro
România a decis în trecut ca anul 2024 să fie termenul limită pentru trecerea în zona euro, dar șansele ca acest lucru să se întâmple sunt reduse.
Cu toate că nu este chiar în totalitate pregătită, România poate să încerce să treacă la zona euro, dar nu în 2024, așa cum spunea Florin Cîțu acum mai bine de doi ani. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, crede că aderarea la zona euro ar fi posibilă pentru România de abia în anul 2029, deoarece anul 2029 este mult mai aproape de realitate.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o țintă viabilă (pentru aderarea la euro, n.r.). Dincolo de criteriile nominale de convergență pe care evident pe termen mediu de timp le putem îndeplini până la urmă, pe elementul de datorie însă suntem în zona fericită față de alte state europene care deja nu-l mai îndeplinesc.
Cea mai importantă este convergența reală despre care foarte puțină lume vorbește. Convergența reală este cea care îți dă de fapt puterea de cumpărare, competitivitatea cu care tu vii ca țară versus alte țări într-o piață unică europeană, cu o monedă unică.”, a declarat Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Evoluția economiei din ultima perioadă este un aspect foarte important pentru România, mai ales în contextul pandemiei și a crizei energetice la nivel european, dar și în contextul în care statul român vrea să adere și la Spațiul Schengen.