România trece la ora de vară 2023! Cum trebuie potrivite ceasurile?

Autor: Cristina Mocanu

Când trece România la ora de vară și cum ne afectează acest lucru?

Sursa: https://pixabay.com/

În fiecare an, în luna martie România trece la ora de vară.

Când trece România la ora de vară și cum ne afectează acest lucru? Ce reprezintă această schimbare de oră și care sunt beneficiile sale?

Când se dă ceasul înapoi?

Schimbarea orei în România, pentru a putea trece la ora de vară, se va face pe data de 26 martie, mai exact în ultimul weekend din lună. Ceea ce înseamnă că, această zi devine cea mai scurtă zi din an, având teoretic doar 23 de ore.

În perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă). Atunci ora 4:00 devine ora 3:00, iar ziua va fi mai scurtă, cum este și acum. Cum se dă ceasul pe data 26 martie?

Citește și: Când se schimbă ora în 2023? Vom dormi mai puțin începând cu această dată

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea este inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00. Acest lucru înseamnă că românii vor dormi mai puțin decât o făceau pe timpul iernii.

Introducerea orei de vară a fost creată pentru creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă mai ales pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care sunt beneficiile trecerii la ora de vară?

Odată cu trecerea la ora de vară, se înregistrează și efecte pozitive, dar și negative. Mai exact, specialiștii sunt de părere că beneficiile cantității mai mari de lumină solară contribuie la bunăstarea generală, dar și la menținerea sănătății. De asemenea, dispunem și de vitamina D de la soare.

Conform unor studii, se arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară.

De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulți bani pe diverse activități.

Care sunt efectele negative ale trecerii la ora de vară?

Fără să ne dăm seama efectele negative, atunci când se face trecerea la ora de vară, sunt prezente și ne afectează destul de mult.

Cei mai afectați sunt cei care sunt anxioși, depresivi, precum şi vârstnicii ar putea simți un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări.

Astfel că, în primele zile după ce ceasul se dă înainte, majoritatea oamenilor vor avea stări de irascibilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei, iar imunitatea va scădea și ea.

Potrivit studiilor, persoanele pierd până la 50 de minute de somn în primele zile de la schimbarea orei de toamnă, din cauza adaptării mai grele la noul program.

Mai îngrijorător, este faptul că în primele zile după trecerea la ora de vară, foarte mulți suferă de atac de cord, accidente vasculare. În același timp, s-a mai constat că și accidentele rutiere cresc în această perioadă.

Sursă: wikipedia.org 

 

Taguri: