Această schimbare poate provoca dificultăți în reglarea somnului, afectând în mod notabil calitatea odihnei noastre, cel puțin în primele zile după ajustare.
Citește și: Eclipsa de Lună pe data de 25 martie 2024: În ce zone se va putea vedea
România trece la ora de vară în martie 2024
Efectele acestei modificări de orar nu se resimt doar la nivelul adulților, ci și al copiilor, pentru care cercetările au identificat o scădere a performanțelor în domeniul științelor exacte studiate în prima săptămână după trecerea
În ceea ce privește populația adultă, modificarea către ora de vară este de obicei legată de disfuncții ale somnului, dar cercetările indică, de asemenea, o ușoară creștere a riscului de a suferi un atac de cord acut în prima săptămână după ajustarea orarului.
Deși știm cu toții că suntem capabili să ne adaptăm fizic și psihic la schimbările de orar, există numeroase probleme asociate cu trecerea la ora de vară.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Această lipsă de odihnă poate cauza iritabilitate și nervozitate accentuată, simptome resimțite de mulți, dar neplăcute pentru aproape toți. De asemenea, riscul de accidente, în special în primele două săptămâni de după schimbare, inclusiv în cadrul activităților de muncă și în trafic, crește conform cercetărilor realizate de diverse universități.
În ciuda acestor aspecte negative, există și păreri care susțin adaptabilitatea la această schimbare, chiar dacă efectele benefice nu sunt la fel de evidente din perspectiva medicală.
„Deși cu toții știm că există o adaptabiliate din punct de vedere fizic și psihic, sunt foarte multe probleme care pot să apară, pentru că fiecare are un ritm al activităților, a tot ce face într-o zi. Diminuarea somnului cu o oră, sunt foarte multe studii efectuate și cercetării la diferite universități, care atestă faptul că starea de oboseală, eliminarea acestei ore de somn ridică pragul de stres al fiecăruia.
Citește și: 2024 este an bisect: Ce superstiții există în tradiția românească?
Cum ne este afectat psihicul si cum putem trece mai ușor peste aceasta schimbare
Recomandările obișnuite pentru trecerea la ora de vară includ trezirea cu 10-15 minute mai devreme în fiecare zi înainte de ajustarea orarului. Alte sugestii includ petrecerea mai mult timp în contact cu natura, expunerea la aer proaspăt și practicarea activităților sportive. Aceste măsuri sunt considerate utile pentru a facilita adaptarea organismului și psihicului la schimbările de orar.
Conform unei cercetări care a sintetizat rezultatele mai multor studii pe tema riscului de infarct miocardic acut, inclusiv peste 100.000 de participanți, s-a constatat un risc ușor crescut, dar semnificativ, de a suferi un atac de cord în prima săptămână după schimbarea orei (cu aproximativ 5% mai multe cazuri). Această creștere a riscului nu a prezentat diferențe semnificative între femei și bărbați. În cazul copiilor, s-a observat că performanțele la științele exacte au înregistrat o scădere în săptămâna imediat următoare schimbării orei, comparativ cu rezultatele obținute cu o săptămână înainte.