România, un nou pas către spațiul Schengen. Încă o țară își anunță susținerea

Autor: Diana Tilă

Bogdan Aurescu si Uffe Balslev

Sursa: Facebook Ministerul Afacerilor Externe

România a mai făcut un pas spre intrarea în Spațul Schengen, după ce a securizat susținerea Danemarcei în acest sens.

Luni, 5 septembrie, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că Danemarca se alătură țărilor care susțin aderarea României la spațiul Schengen. 

Potrivit unui comunicat MAE, întrevederea dintre ministrul Afacerilor Externe și ambasadorul agreat al Regatului Danemarcei în România, Uffe Balslev, a oferit prilejul unei evaluări a stadiului relațiilor bilaterale dintre România și Regatul Danemarcei, care se află la un nivel foarte bun, ministrul afacerilor externe exprimând dorința României de consolidare a dialogului politico-diplomatic și sectorial.

Citeste si: Ce avantaje va avea România, după ce va adera la Spațiul Schengen. Țara noastră a primit undă verde din partea Germaniei

Mai mult, în planul cooperării economice, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a încurajat extinderea prezenței companiilor daneze în România, precum și intensificarea contactelor directe între cele două medii de afaceri la nivel central și local, având în vedere valoarea adăugată pe care aceste demersuri o pot aduce relației bilaterale în ansamblu.

România, un nou pas către spațiul Schengen. Încă o țară își anunță susținerea

De-a lungul anilor, Germania și Franța au fost împotriva aderării României, însă, în ultima peioadă, cele două țări și-au exprimat sprijinul. Mai mult, cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat săptămâna trecută că țara noastră îndeplinește toate criteriile tehnice pentru a fi membru cu drepturi depline, însă se pare că ultimul stat important care încă nu a dat undă verde este Olanda.

Chiar dacă România îndeplinește de mai mult de 10 ani criteriile tehnice de aderare la spațiul Schengen, aderarea ei a fost imposibilă din cauza celor care s-au opus. 

În plus, unii lideri din UE au invocat ani la rând problemele cu justiția și corupția pentru a bloca aderarea țării noastre la Schengen.

De asemenea, printre statele care s-au opus aderării României la Schengen s-au numărat, de-a lungul anilor, chiar Germania, Franța, dar și Olanda.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: România ar putea intra în spațiul Schengen până la sfârșitul anului, datorită Ucrainei. Nicolae Ciucă: „Suntem pregătiți să devenim membru al Schengen”

În schimb, anul acesta, la vizita sa din iunie în România, președintele Franței, Emmanuel Macron spunea că „Franța e alături de România” în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen.

Până în prezent, 26 de țări au aderat la spațiul Schengen, printre care și Norvegia, Islanda, Elveția și Lichtenstein, care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Decizia de intrare a României în spațiul Schengen trebuie luată de Consiliul European, care îi reunește pe șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Nicolae Ciucă a mulţumit Franţei şi Germaniei pentru susţinerea acordată în vederea aderării la Spaţiul Schengen

De asemenea, luni, Nicolae Ciucă a mulţumit Franţei şi Germaniei pentru susţinerea acordată în vederea aderării la Spaţiul Schengen, menţionând că „se pare că cele două ţări sunt suporterii” României în acest parcurs.

Citeste si: Cum se va schimba România după intrarea în spațiul Schengen. Decizia va ajuta românii din Uniunea Europeană

„Aţi vorbit despre tot ceea ce a însemnat efectele pozitive ale mandatului Franţei la preşedinţia UE; de asemenea, vizita preşedintelui Macron în România- sunt momente pe care le scot de fiecare dată în evidenţă şi folosesc această oportunitate pentru a mulţumi Franţei pentru tot ceea ce a făcut, astfel încât România să se simtă cât mai aproape de acest deziderat naţional, ca în final să reuşim să fim consideraţi membri de drept al Spaţiului Schengen. Am mulţumit Germaniei, am mulţumit Franţei. O mai facem o dată şi se pare că cele două ţări sunt suporterii noştri în acest parcurs. Este un obiectiv de ţară şi avem nevoie să lucrăm până la final la îndeplinirea lui.

Totodată, cred că este important să aducem în discuţie şi primirea foii de parcurs pentru a deveni membru al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică, foaie de parcurs care s-a semnat la Paris şi prin ambasada noastră de la Paris am reuşit să ne coordonăm foarte bine cu OCDE şi în felul acesta să ne asigurăm că vom avea un parcurs cât se poate de bine coordonat şi să ne bucurăm, după ce reuşim să intrăm în Spaţiul Schengen, şi de accederea cu drepturi depline în Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică", a spus premierul.