Prețuri fixe la energie electrică din ianuarie 2023. Cât vor plăti românii pentru facturile la curent, începând de anul viitor

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 iul 2023, 05:15

România va avea prețuri fixe la energie

Sursa: PixaBay

O nouă ordonanță de urgență va fi implementată începând cu prima zi din luna ianuarie, trecerea la piața reglementată.

Piața reglementată reprezintă stabilirea unui preț fix la nivelul energiei electrice, iar cel mai mult vor avea de suferit instituțiile publice.

Citeste si: Unde trebuie să așezi frigiderul pentru a plăti facturi mai mici la energie. Iată ce trebuie să faci pentru a reduce consumul de energie electrică

România va avea prețuri fixe la energie

Coaliția de guvernare ar trebui să termine ordonanța de urgență pentru a reglementa piața energiei, până la sfârșitul săptămânii.

De la 1 ianuarie 2023, România va trece la piața reglementată. Populația nu va simți această schimbare deoarece prețul fix al energiei va rămâne același, adică de 0,68 lei și 0,80 lei kilowattul, în funcție de consumul realizat într-o perioadă de doi ani, până în anul 2025.

Instituțiile publice, spitalele, IMM-urile, industria farma sunt cele ce vor avea cel mai mult de suferit în urma acestei implementări deoarece prețul unui kilowatt ar putea ajunge la 1 leu, iar în cazul consumatorilor industriali, prețul fix ar energiei ar putea fi de 1,3 lei.

Aproximativ 70% din piață va fi reglementată, iar motivul ce stă la baza acestei schimbări este reprezentată de vânzarea unei treimi din energia electrică pentru anul 2023, potrivit surselor.

Consumul total de energie al României este de aproximativ 55 TWh, cea mai mare parte fiind consumată de populație, aproximativ 12 TWh, iar cantitatea importată este de sub 5%.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Școlile ar putea fi închise din cauza crizei energetice. Nicolae Ciucă a explicat care sunt șansele să revenim la orele online, din cauza frigului

30% din piața energetică va fi liberă

„I-aș spune mai bine semi-reglementare, pentru că trebuie să rămânem cumva conectaţi la piaţa liberă sigur aici depinde foarte mult de ecartul în care se va menține deschisă piața liberă. Cetațenii care consumă până în 100 de wați plătesc în continuare 0,68 de bani, cei până în 255, 80 de bani, imm 1 leu.

Vom menține aceste costuri până când vom lua o decizie”, a declarat Nicolae Ciucă, președintele PSD.

Undeva la aproximativ 70% din piață va fi reglementată, 30% din piață rămânând astfel liberă. Prețul propus ar trebui să includă costurile de producție și marja limitată de profit a producătorilor și furnizorilor.

Reprezentanții producătorilor nu au o părere prea bună despre această schimbare deoarece s-ar putea crea diferite distorsiuni ale pieței, ținând cont de faptul că legislația a avut parte de mai multe modificări.

Citeste si: Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii începând cu 1 ianuarie 2023. Ce amenzi riscă cei care nu le instalează

Surse: infoactual.ro, stirileprotv.ro