UPDATE: Meteorologii ANM au extins harta codului Galben, iar valul de căldură va cuprinde și se va intensifica în regiuni precum Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și jumătatea de sud a Moldovei, unde se vor înregistra temperaturi caniculare și un disconfort termic accentuat. Temperaturile maxime vor varia între 35 și 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și, local, va depăși pragul critic de 80 de unități.
Această intensificare a valului de căldură va continua să se extindă în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală, local în Moldova și Maramureș, precum și în sud-vestul Transilvaniei. Temperaturile maxime vor oscila între 35 și 37 de grade, iar în regiunile sudice pot ajunge până la 38-39 de grade, cu ITU depășind pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. În plus, minimele nocturne vor rămâne local peste 20 de grade, determinând nopți tropicale.
Temperaturi extreme în România
Astăzi, 8 iulie, România se confruntă cu un val de caniculă intens, care afectează cea mai mare parte a teritoriului. Temperaturile maxime vor oscila între 30 și 38 de grade, iar cele minime vor varia între 11 și 25 de grade, în funcție de regiune.
Vremea va fi predominant caniculară în majoritatea regiunilor, în special în sud, vest și local în sud-est, unde disconfortul termic va fi accentuat.
Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, semnalând un disconfort accentuat pentru populație.Pe parcursul zilei, cerul va fi în general variabil, cu perioade prelungite de soare în sud și sud-est. După-amiaza, însă, vor apărea înnorări temporare, ploi de scurtă durată și descărcări electrice pe arii restrânse, în special în zona Carpaților Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și jumătatea de nord a Carpaților Orientali.
În zone izolate, aceste fenomene pot fi întâlnite și în Crișana și Maramureș. Pe timpul nopții, cerul va deveni degajat în toate regiunile. Vântul va sufla slab până la moderat, cu posibile intensificări trecătoare asociate ploilor.Maximele zilei vor varia între 30 și 38 de grade, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 11 și 13 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 23-25 de grade pe litoral.
Indicele temperatură-umezeală va depăși, de asemenea, pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va ajunge în jurul valorii de 37 de grade, iar cea minimă va fi între 18 și 21 de grade. Presiunea atmosferică nu va prezenta variații semnificative pe parcursul zilei și nopții.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Vremea la munte și pe litoral
Pe litoral, valul de căldură va continua să afecteze zona, cu temperaturi maxime între 30 și 34 de grade și minime nocturne între 21 și 25 de grade.
Disconfortul termic va fi ridicat, iar cerul va rămâne predominant senin. Vântul va sufla slab până la moderat, contribuind la o atmosferă tropicală pe timpul nopții. Temperatura apei mării va oscila între 25 și 27 de grade, favorizând activitățile recreative în apă.
La munte, vremea va fi caldă, dar instabilă după-amiaza, cu posibile ploi de scurtă durată și descărcări electrice.
Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat, cu posibile intensificări trecătoare însoțind ploile. În zonele montane din Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și jumătatea de nord a Carpaților Orientali, instabilitatea atmosferică va fi mai pronunțată.