România va implementa CNP-ul fiscal: Ministerul Finanțelor va afla tot ce a cumpărat online un român

Autor: Cristina Mocanu

România va implementa CNP-ul fiscal

Sursa: pexels.com

Ministerul Finanțelor vrea să introducă în România CNP-ul fiscal pentru fiecare client în parte.

Ministerul Finanțelor va introduce în România CNP-ul fiscal pentru fiecare client în parte și astfel va putea afla tot ceea ce cumpără online un român.

România va implementa CNP-ul fiscal

Ministerul Finanțelor își dorește să introducă în România un nou CNP fiscal, propriu, pentru fiecare client în parte. Astfel, Ministerul Finanțelor, prin intermediul Fiscului, va afla tot ce a cumpărat online fiecare român în parte.

În prezent, este introdusă o factură dintre un comerciant și un client final în sistemul e-Factura și este utilizat CNP-ul obișnuit, din buletin.

Cu ajutorul noului CNP fiscal, Ministerul va putea monitoriza si istoricul de cumpărături al românilor din mediul online.

Potrivit Antena 3 CNN, ”Aici ar putea fi și o problemă, potrivit experților fiscali, pentru că, deși nu va fi obligația clientului să introducă această factură, totuși va permite Finanțelor să vadă un set de date personale și de aici ar putea să pornească inclusiv verificări făcute de către

FISC”.

Cum vor putea românii să evite aceste verificări?

Pentru a nu putea fi urmăriți de Fisc, cel mai probabil, românii se vor îndrepta către site-urile de cumpărături din afara țării, unde nu este nevoie de acel cod de identificare fiscală (CNP fiscal), lucru care va lovi economic magazinele online din România.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

ANAF nu va începe verificările imediat, adică în următorul an după ce au fost achiziționate produsele. Inspecțiile se fac de obicei după ce se adună mai multe date, adică după 3-4 ani. Pentru acele valori se vor plăti inclusiv dobânzi și penalități.

Citește și: Românii pot rămâne fără pensie dacă nu depun un document important în perioada următoare: Care este termenul limită pentru depunerea actelor

Conform experților fiscali, odată cu introducerea acestui CNP, vor apărea și unele probleme. Mai exact, chiar dacă nu va fi obligația clientului să introducă această factură, totuși îi va permite Finanțelor să vadă un set de date personale și de aici ar putea să pornească inclusiv verificări făcute de către FISC, tocmai de aceea sunt șanse mari ca românii să se îndepărteze de magazinele online din țară, iar acest lucru ar putea duce la unele probleme economice.

De asemenea, experții mai cred că ceea ce încearcă Ministerul Finanțelor să implementeze este destul de greu de crezut că va rămâne în forma actuală. Probabil că acel CNP fiscal va fi opțional, urmând a fi folosit de români pentru a obține un credit fiscal. Astfel, de la 1 ianuarie 2025 sunt șanse mari ca e-Factura B2C să rămână opțională, fiind greu să obligi românii să-și facă cumpărăturile folosind acel cod de identificare fiscală.

Matei Porumbac, economist, a declarat pentru cugetliber.ro“Se poate spune ‘dictatură’ atâta timp cât statul vrea să știe tot ce cumperi, cu cât cumperi. Nu cred că se va și aplica, pentru că românul este inventiv și știe să se sustragă legilor fiscale. Prin digitalizarea sistemului fiscal, ar fi mai ușor pentru organismele de control să verifice orice identitate care achiziționează bunuri în online”.

Citește și: Alocații mai mari pentru copii! Autoritățile au anunțat creșterea lunară a alocațiilor! Când are loc majorarea

Cunoscutul economist a ținut să mai precizeze că „Spunea în glumă un expert fiscal la o conferință de specialitate că poate va folosi un CNP al altei persoane când va cumpăra bunuri scumpe din țară. Acel român se va trezi cu ANAF pe cap și îi va lua 70% din ce nu are. Va veni Fiscul și va zice: ’Tu ai avut veniturile astea, de unde ai avut bani să-ți iei un televizor de 2.000 – 3.000 euro?’. E greu de crezut că se va ajunge așa departe, dar dacă se va trezi cineva într-o astfel de situație, va pierde ceva timp cu inspectorii Fiscului încercând să le explice faptul că el nu a cumpărat nimic”.