România va primi încă un ajutor de la UE. Despre ce sumă este vorba și cum vor putea fi cheltuiți acești bani?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 06 apr 2023, 09:57

UE va oferi un ajutor în valoare de 56,3 milioane de euro României, Poloniei și Bulgariei.

România, Bulgaria și Polonia urmează să primească un ajutor din partea UE în valoare de 56,3 milioane de euro. Documentul a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

România, Bulgaria și Polonia vor primi suma de 56,3 milioane de euro de la UE

România, Bulgaria și Polonia ar urma să primească ajutoare în valoare de 56,3 milioane de euro din partea UE pentru instituirea de măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și semințelor oleaginoase.

Citește și: Cât costă un miel în 2023? Vești proaste înainte de Paște!

Regulamentul a fost publicat miercuri, 5 aprilie 2023, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și prevede măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia și România.

Cu ajutorul acestui regulament se pun la dispoziția Bulgariei, Poloniei și României ajutoare din partea Uniunii în cuantum total de 56 300 000 EUR pentru instituirea unei măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și semințelor oleaginoase.

România ar urma să primească suma de 10 050 000 EUR care va fi suplimentat, din bugetul național, cu alte 10 050 000 EUR.

Această sumă va fi acordată producătorilor agricoli din sectorul cerealelor, pentru cheltuieli angajate cu depozitarea în spații de depozitare proprii sau la terți, a producției proprii de grâu din recolta anului 2022.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că: ”Iată ce înseamnă activitatea desfășurată în MADR, printr-o muncă susținută, bine organizată, putând proba cu fapte că la ora 10:26 a fost postat în JOUE Regulamentul

de punere în aplicare (UE) 2023/739 al Comisiei din 4 aprilie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia și România. La ora 14:19 actul normativ de punere în aplicare a fost încărcat pe site-ul MADR în vederea respectării principiului transparenței decizionale. Tot timpul am fost alături de fermieri și rămânem lângă ei! Cele 20 de milioane de euro vor fi repartizate doar fermierilor care au cultivat grâu și dețin stocuri, este exclusă susținerea acelora care se ocupă de comercializarea cerealelor”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: România se află pe locul al doilea în topul exportatorilor de grâu din Uniunea Europeană

Cine va beneficia de acest ajutor?

Beneficiarii acestui sprijin de urgență sunt:

a) producători agricoli persoane fizice;

b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;

c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societățile agricole organizate în conformitate cu Legea nr.36/1991

privind societățile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificările și completările ulterioare, societățile comerciale organizate în conformitate cu Legea nr.31/1990 privind societățile comerciale, republicată, grupurile și organizațiile de producători recunoscute potrivit Ordonanței Guvernului nr. 37/2005 privind recunoașterea şi funcționarea grupurilor şi organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, cu modificările și completările ulterioare, cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea nr.566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare.

Producătorii agricoli pot depune solicitarea la centrele locale/județene APIA, respectiv al municipiului București, unde au depus cererea unică de plată 2022, în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României Partea I a actului normativ.

Sursă: adevărul.ro