România va primi mai puține gaze din partea Rusiei. Inevitabilul s-a produs și la noi, la câteva săptămâni de când Moscova a anunțat că livrările vor scădea și față de alte țări.
România va primi mai puține gaze din partea Rusiei
În luna iulie, Engie și firma de stat algeriană Sonatrach au încheiat un contract pe trei ani în ceea ce privește prețul gazelor ce urmează să fie perceput pentru livrările efectuate prin intermediul gazoductului submarine Medgaz.
Gazprom a informat Engie că, începând de astăzi, 30 august, va începe să trimită mai puțin gaz în România, decizia fiind motivată de dezacordul dintre părți în ceea ce privește aplicarea anumitor contracte, conform Reuters.
„Aşa cum am anunţat anterior, Engie şi-a asigurat deja volumele necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de clienţii săi şi faţă de propriile sale cerinţe şi a adoptat câteva măsuri pentru a reduce semnificativ orice impact direct fizic şi financiar care ar putea rezulta în urma întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom”, a transmis firma
Capacitatea menționată în conctractul încheiat era de 10 miliarde de metri cubi pe an. Odată cu semnarea acordului, Engie și Sonatrac au anunțat și „intenţia lor de a extinde parteneriatul în domeniul gazelor naturale lichefiate (GNL) şi al gazelor naturale”.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Bulgaria a început să negocieze cu Gazprom
Deși Rusia și Bulgria încheiaseră un contract prin care livrările de gaze ar fi trebuit să continue până la finalul anului 2022, Moscova a sistat livrarea acestora de ceva timp, motiv pentru care Bulgaria a reînceput negocierile.
În tot acest timp, Tinne Van der Straeten, ministrul Energiei din Belgia, susține că următoarele ierni ar putea fi extrem de grele pentru țările din Uniunea Europeană, iar singura scăpare o reprezintă plafonarea gazelor.
„Următoarele cinci până la 10 ierni vor fi groaznice dacă nu facem nimic. Trebuie să acţionăm direct la sursă, la nivel european, şi să facem eforturi să îngheţăm preţurilor gazelor”, a spus aceasta.
În acestă săptămână, prețurile la energia electrică au atins un nivel record și situația devine din ce în ce mai greu de gestionat.
În aceste momente, una dintre măsurile propuse este separarea prețului la energie de prețul gazului.