România va trece la ora de iarnă spre finalul lunii octombrie. Această tranziție are un rol foarte important, dar și un impact major asupra organismului

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 28 oct 2023, 13:37

Se schimbă ora în România

Sursa: Unsplash

Trecerea la ora de iarnă anunță cea mai lungă zi din an. În ultimul weekend din octombrie ceasurile se vor da înapoi cu o oră.

Trecerea la ora de iarnă este un eveniment căruia românii îi acordă o mare importanță, căci, odată cu el, oamenii trebuie să-și adapteze programul și stilul de viață la noua oră.

Când se va trece la ora de iarnă

În noaptea de 28 spre 29 octombrie se va face decalajul orar de la ora 4:00, la ora 3:00. În urma acestui fenomen, oamenii vor dormi o oră în plus, iar ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore.

România și alte țări din emisfera nordică schimbă ora de două ori pe an, iarna și vara. Ora de iarnă reprezintă ora oficială, însă tranziția la ora de vară, cu o oră înainte față de cea standard, se face pentru ca oamenii să se bucure cât mai mult de lumina Soarelui, pentru a-și desfășura activitățile.

Citește și: România trece la ora de iarnă! La finalul lunii octombrie se dă ceasul cu o oră înapoi

Țara care s-a ghidat pentru prima oară după acest decalaj orar a fost Germania, în anul 1916. Aceștia au folosit respectivul sistem, anual, între 30 aprilie și 1 octombrie.

Imediat după germani, numeroase țări au introdus ora de vară, printre care: Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Italia, Danemarca, Belgia, Turcia, Olanda, Portugalia, Suedia, Norvegia etc.

Însă, multe state nu mai folosesc acest sistem, din cauza disconfortului resimțit de către cetățeni.

Astfel, 140 de țări nu mai trec la ora de iarnă, printre acestea numărându-se: Rusia, Armenia, Sudan, Egipt, Siria, Irak, Iran, Arabia Saudită, Argentina, Brazilia etc.

Citește și: Când trecem la ora de iarnă în 2023! România dă ceasurile înapoi

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum te poți obișnui mai ușor cu trecerea la ora de iarnă

Țara noastră a trecut la tranziția de oră în anul 1931. De atunci, românii trec în fiecare an de la ora de vară, la ora de iarnă.

Astfel, cetățenii își reglează ceasurile în ultima duminică din martie, pentru a trece la ora de vară, și în ultima duminică din octombrie, pentru a reveni la ora standard, cea de iarnă.

Deși acest decalaj a fost adoptat în scopuri bune, pentru ca oamenii să se folosească din plin de lumina solară în cursul zilei, unii se simt incomodați de trecerea orară.

Organismului îi trebuie timp să se adapteze la schimbare, întrucât ceasul biologic se dereglează odată cu această tranziție.

Însă există câteva soluții pentru a trece mai ușor peste acest fenomen. Una dintre ele ar fi reducerea cafelei și a băuturilor energizante.

O altă metodă care dă roade este prelungirea treptată a timpului de somn.

De asemenea, medicii recomandă adoptarea unui regim alimentar echilibrat și programarea meselor la ore fixe.

Citește și: Pe 14 octombrie are loc eclipsa inelară de soare: Iată tot ce trebuie să știi despre acest fenomen

 


Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.