Românii afectați de pandemia de coronavirus vor primi indemnizații de la stat. Ministrul Muncii a anunțat că, în situația în care România va fi lovită de un eventual val cinci al pandemiei se va acorda posibilitatea introducerii angajaților în șomaj tehnic decontat de stat.
Cine încasează 75% din salariul mediu brut pe economie
Situația epidemiologică din România pare că se degradează, numărul infectărilor a explodat în ultimele zile, iar, în ședința de astăzi, 5 ianuarie, CNSU a prelungit starea de alertă și a introdus măsuri mult mai restrictive pentru a combate pandemia de
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că, în cazul unui eventual val cinci al pandemiei se vor prelungi măsurile de sprijin pentru angajați și angajatori. Se ia în calcul acordarea indemnizației de șomaj tehnic și anume 75% din salariul mediu brut prevăzut în legea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2022 pentru angajații sau profesioniștii a căror activitate este suspendată sau limitată de pandemia de coronavirus.
”Cetățenii trebuie să știe, mediul privat, angajatorii și angajații că ne dorim să prelungim aceste măsuri de sprijin pentru angajați și pentru angajatori, dar și pentru anumite categorii profesionale care lucrează în domenii în care se suspendă sau se limitează activitatea din cauza situației pandemice. Vrem să prelungim aceste măsuri până la data de 31 martie 2022. Bineînțeles, dacă va fi nevoie vom discuta şi de o altă prelungire în funcție de situația pandemică din ţară.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Vorbim aici de acordarea indemnizației de șomaj tehnic și anume 75% din salariul mediu brut prevăzut în legea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2022 pentru angajații sau profesioniștii a căror activitate este suspendată sau limitată sau poate chiar interzisă oprită pe perioada stării de alertă.
Indemnizaţii pentru românii afectaţi de pandemie. O a doua măsură este vorba de instituirea posibilității de a beneficia de indemnizația pentru reducerea timpului de lucru. Aici vorbim de un cuantum de 41,5% din câștigul salarial mediu brut”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii.
Tichetele cadou oferite ocazional și banii de telemuncă nu se pot popri, dacă se încadrează în limitele scutirii de taxe salariale
Angajatorii trebuie să știe că tichetele cadou sau banii de telemuncă nu pot face obiectul unei popriri pentru că sunt sume cu destinație specială, însă doar dacă sumele sunt acordate în limitele scutirii de taxe salariale, respectiv 300 de lei și 400 de lei.
Valorile ce depășesc aceste plafoane vor fi considerate venituri asimilate salariilor și pot face obiectul unei popriri.
Citeste si: Prime de 2500 de lei pentru mii de angajaţi. Creşte şi valoarea tichetului de masă