Românii ale căror locuințe au fost afectate de inundații vor primi un ajutor din partea Guvernului

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 19 mar 2024, 02:30

Românii ale căror locuințe au fost afectate de inundații vor primi un ajutor din partea Guvernului

Sursa: Facebook Marius Constantin Budai/Unsplash

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că românii cu probleme vor primi ajutor din partea statului în cazul în care se află în această situație.

Marius Budăi a anunțat că în prima ședință de Guvern va fi adoptată hotărârea cu privire la românii ale căror locuințe au fost afectate din cauza furtunilor și a condițiilor meteorologice extreme vor primi despăgubiri pentru a își reface căminele.

Citește și: El Niño s-a întors: Este timpul să ne îngrijorăm

Românii ale căror locuințe au fost afectate de inundații vor primi un ajutor din partea Guvernului

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat astăzi un nou ajutor din partea statului pentru persoane ale căror locuințe au fost afectate de inundații, după ce peste 400 de cămine au fost distruse de aceste condiții meteorologice extreme în Gorj. Această hotărâre va fi aprobată în prima ședință a Guvernului, după cum spune minstrul Muncii.

„Am pregătit la Guvern o hotărârea privind acordarea unor ajutoare de urgență pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice.

Dar am să o fac până la sfârșitul anului, eliminând astfel ancheta socială și simplificând foarte mult procedura astfel după aprobarea acestei hotărâri, în calitate de ministrul, voi putea acorda direct aceste ajutoare, astfel încât să ajungă mai repede aceste sume de bani la cei care, din păcate, sunt nevoiți să treacă prin astfel de momente”, a declarat Marius Budăi.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Suma acordată este de 10.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost distruse în proporție de 75%. Suma de 7.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost distruse în proporție de 50%, 4.500 de lei  pentru casele afectate în proporție de 25% și 1.500 de lei pentru fiecare locuință ce nu a fost afectată, însă bunurile au fost distruse.

Citește și: Cod portocaliu şi cod galben de ploi torenţiale în România! Iată zonele vizate

6 județe au avut nevoie de intervenții

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că în județele Dolj şi Gorj încă mai există intervenții în urma inundațiilor, în timp ce în județele Alba, Arad, Argeş, Braşov și Caraş-Severin, intervențile au fost deja finalizate.

Acesta a precizat că există aproximativ 5.000 de pompieri pregătiți pentru a îi ajuta pe cei ce au nevoie.

Oamenii ce au avut nevoie de ajutor au primit alimente şi apă şi vor fi ajutați și ci diferite materiale de construcție pentru repararea căminelor acestora. „Legătura s-a ţinut în permanenţă între noi la nivelul DSU, domnul ministru Predoiu şi domnul prim-ministru Ciolacu. Ieri s-a făcut o şedinţă de urgenţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi s-au alocat alimente şi apă pentru judeţul Alba, iar la solicitarea Prefecturii Dolj, cu siguranţă ce se solicită va fi asigurat

şi din punct de vedere al alimentelor, apă, dacă este nevoie, dar şi din punct de vedere al resurselor necesare pentru repararea caselor, adică materiale de construcţii şi pentru repararea drumurilor şi a podului care momentan este rezolvat pentru acces pietonal, dar nu pentru acces auto. Sperăm că luni să fie rezolvat întrucât Consiliul Judeţean a promis că va veni cu tuburi de ciment şi vor rearanja accesul respectiv, inclusiv pentru maşini”, a transmis Arafat, potrivit romaniatv.net

Citește și: Ce sunt El Niño și La Niña și cum se schimbă vremea?