Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern

Autor: Diana Ghita

Prin ce modalitate vor putea fi scoase vizele pentru America

Sursa: Pexels.com

De anul viitor, călătoriile din România spre Statele Unite ar putea deveni posibile fără vize. Premierul Marcel Ciolacu a vorbit joi despre lansarea campaniei „Calificăm România”, o inițiativă esențială pentru integrarea țării noastre în Programul Visa Waiver.

La începutul ședinței de Guvern, Ciolacu a subliniat că există o „oportunitate uriașă” pentru circulația liberă de vize între România și SUA și i-a încurajat pe toți cei care dețin sau au deținut vize B1 sau B2 să aplice pentru reînnoirea lor.

Ce presupune campania „Calificăm România” 

Oportunitatea ca România să se califice în Programul Visa Waiver este valabilă până la data de 30 septembrie, iar pentru ca acest demers să aibă succes, este esențială implicarea unui număr cât mai mare de cetățeni români, întrucât numai așa putem atinge

rata de refuz de 3%.

„Lansăm astăzi campania «Calificăm România» şi ne propunem, făcând o analogie cu fotbalul, să calificăm România în Programul Visa Waiver, având destinaţia de a călători în Statele Unite fără vize. Există o oportunitate uriaşă, valabilă doar până pe 30 septembrie. De aceea, rog toţi cetăţenii români care au vize valabile de tip B1 sau B2 şi cei care au avut o astfel de viză să aplice pentru reînnoirea vizei.

Aşa vom atinge acea rată de refuz de maxim 3% şi sunt convins că, mobilizând cât mai mulţi români în această campanie, vom călători în Statele Unite de anul viitor fără vize”, 
a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Consiliul Național al Audiovizualului a dat undă verde pentru două spoturi publicitare, destinate televiziunii și radioului, menite să sprijine campania „Calificăm România”. De asemenea, informațiile despre această campanie și despre Programul Visa Waiver vor fi disponibile pe site-ul calificamromania.gov.ro.

Citește și: Alertă de securitate la ambasada SUA din Moscova, alertă de securitate! Mall-uri, stații de metrou și gările, posibile ținte pentru atacuri!

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Cum a reușit Geta Sterp să scape de coșuri? „Fetelor, dacă vreți să aveți un ten frumos, aceasta este soluția. Am o stare faină!”

Acest aspect a fost adus în prim-plan de Valentin Vătăjelu, consilier de stat și coordonator național pentru aderarea României la Programul Visa Waiver, care a mai explicat că: „ Măsura aceasta este practic o plasă de siguranţă să ne asigurăm că toate eforturile depuse până acum nu sunt în zadar şi atunci demersul acesta ne-ar ajuta pe toţi să avem garanţia că pe 30 septembrie vom fi sub 3% cu rata de refuz a vizelor”.

Campania „Calificăm România” vine în beneficiul tuturor românilor

De asemenea, conform Observator, Valentin Vătăjelu a vorbit, în amănunt, despre mecanismul și scopul principal al campaniei „Calificăm România”, care urmează să fie derulată de Guvernul României, în parteneriat cu Ambasada Statelor unite ale Americii la București.

„Acest demers este o oportunitate istorică pentru România de a adera la Programul Visa Waiver în viitorul apropiat.

Guvernul României s-a angajat să îndeplinească criteriile de aderare până la sfârşitul anului fiscal american care se termină pe 30 septembrie 2024. Este o zonă de criterii de securitate în care am semnat mai multe acorduri de schimb de informaţii cu Statele Unite ale Americii în vederea combaterii terorismului şi a infracţionalităţii transfrontaliere, dar mai este şi acest ultim criteriu tehnic- o rată de refuz a vizelor pentru turism şi afaceri de sub 3%, ceea ce este extrem de greu de obţinut.

Citește și: Ce au discutat Klaus Iohannis si Donald Trump la intalnirea de la Casa Alba

În acest demers, practic, este un proiect comun al Guvernului României şi al Ambasadei SUA la Bucureşti, în sensul în care lucrăm împreună pentru atingerea acestui obiectiv şi împreună am stabilit(...) să impulsionăm cetăţenii români deţinători de viză, expirată sau care urmează să expire, să şi-o reînnoiască. Şi atunci dorim să lansăm această campanie pentru că este în sprijinul tuturor românilor şi al generaţiilor viitoare care vor călători în Statele Unite ale Americii fără viză”,  a explicat Valentin Vătăjelu.