Comisia Europeană ar putea propune o prelungire cu zece ani a suspendării costurilor de roaming pentru cetățenii din țările membre UE, conform informațiilor apărute în presa internațională. Măsura a intrat deja în vigoare din 2017, dar ar urma să expire la sfârşitul anului 2022.
Costurile de roaming în UE ar putea rămâne suspendate în următorii 10 ani
Comisia Europeană va propune o prelungire cu zece ani a anulării costurilor de roaming între statele membre UE, conform afp.com
Un regulament prezentat de către Bruxelles garanteză faptul că „consumatorii vor beneficia de aceeaşi calitate şi viteză a conexiunii la reţeaua telefoniei mobile în străinătate ca acasă, atunci când sunt disponibile reţele echivalente”.
Citeste si: Reguli unice în aeroporturi! Proiectul pregătit de comisarii europeni pentru un tranzit rapid şi sigur
Viteza internetului pe mobil mai slabă în străinătate
Aproximativ 33% dintre europeni sunt de părere că viteza internetului pe mobil este inferioară celei din ţara lor de origine atunci când se află în străinătate, arată Comisia Europeană.
Stoparea costurilor de roaming este una dintre reformele cele mai concrete din ultimii ani în favoarea consumatorilor europeni. Legea a intrat în vigoare din iunie 2017 și le permite europenilor, pe o perioadă iniţială de cinci ani, să folosească tarifele mobile naţionale în întreaga Uniune.
Comisia Europeană a menționat și faptul că folosirea datelor mobile a crescut de 17 ori în vara lui 2019, faţă de vara lui 2016, înainte de suprimarea acestor costuri.
Comisarul european Thierry Breton a declarat că această măsură reprezintă „o piatră de temelie a pieţei unice, dovedită”.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Regula vizează toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, însă nu şi Regatul Unit, care a încetat definitiv să aplice reglementările europene de la 1 ianuarie.
Citeste si: Zboruri suspendate! Românii care se întorc din această țara trebuie să stea în carantină
Statele nu le pot interzice călătoriile
Comisia Europeană a făcut un apel la statele membre să revină la o abordare coordonată a libertății de circulație a persoanelor și a mărfurilor.
„Cerem celor șase state membre să adopte o abordare diferită la frontieră, să nu mai blocheze camioanele, deoarece dorim ca pe piața noastră internă să existe o liberă circulație a mărfurilor”, a
adăugat comisarul UE.Țările care au primit scrisoarea de rechemare de la Comisia Europeană pentru măsurile prea restrictive la frontierele interne sunt Germania, Belgia, Ungaria, Finlanda, Danemarca și Suedia.
Cele șase state membre care au primit avertizarea „au la dispoziție zece zile pentru a răspunde”, în timp ce autoritățile de la Bruxelles „monitorizează îndeaproape” demersurile lor.
“Sunt convins că vom găsi cât mai curând posibil soluții împreună cu cele șase state, fără a fi nevoie să apelăm măsuri legale, care pot fi lungi. Găsirea soluțiilor este în interesul tuturor”, a concluzionat Wiegand.
Citeste si: Testele rapide pentru Covid-19 recunoscute de Uniunea Europeană. Iată lista completă!