Românii ar putea folosi vouchere sociale pentru plata medicamentelor. Proiectul care ar putea fi implementat în scurt timp

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 09 feb 2023, 14:57

O dată la două luni, persoanele eligibile primesc suma de 250 de lei

Sursa: Facebook

Românii care se află într-o situație economică precară și care primesc vouchere sociale ar putea să le folosească și pentru alte achiziții. O inițiativă ar putea să modifice regulile după care acestea sunt utilizate.

Românii care au pensii și venituri mai mici de 1.700 de lei primesc vouchere sociale. Acestea pot fi folosite pentru plata alimentelor și pentru plata meselor calde. Acestea vor fi acordate și în anul 2023.

Românii ar putea cumpăra medicamente cu vouchere sociale

Un proiect care a fost inițiat de USR propune ca voucherele sociale să fie utilizate și pentru achiziționarea medicamentelor.

O dată la două luni, persoanele eligibile primesc suma de 250 de lei.

Diana Stoica, deputată USR, susține că sănătatea este esențială și, din cauza veniturilor mici, nu toți cei care au nevoie își pot permite medicamentele de care au nevoie. Prin urmare, voucherele sociale ar putea reprezenta o salvare pentru ei.

„Sănătatea oamenilor este esențială şi, din păcate, foarte multe dintre persoanele vulnerabile din România nu îşi permit să cumpere medicamentele de care au nevoie.

Fie că vorbim de tratamente pentru diferite afecţiuni cronice, fie de medicamente pentru afecţiuni respiratorii etc. De aceea, am venit cu acest proiect de lege care le va permite oamenilor să cumpere şi medicamente, pe lângă alimente, prin cardurile sociale”, a precizat aceasta.

Citește și: Pensii 2023: Când va avea loc următoarea majorare?

Proiectul a fost inițiat de Eugen Terente și de Diana Stoica și, dacă va fi implementat, va schimba OUG 63/2022.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ajutorul de deces a fost majorat

Începând cu anul 2023, ajutorul de deces a fost majorat la 6.789 de lei, fiind cu 700 de lei mai mare ca în anul 2022.

Mai mult decât atât, jumătate din cuantumul ajutorului poate fi acordat inclusiv în cazul în care un membru al familiei decedat a fost asigurat, pensionar, angajat sau plătitor de impozite pentru asigurările sociale moare.

Cererea trebuie depusă la Casa Națională de Pensii, la sediul din raza teritorială unde persoana decedată a avut domiciliul.

De asemenea, suma este acordată o singură dată, pentru un singur membru al familiei.

Pe lângă cerere, mai este nevoie de: certificatul de deces în original și de o copie a buletinului persoanei care solicită ajutorul de deces, urmând ca inspectorii de la casele teritoriale de pensii să verifice informațiile.

Citește și: Ghidul MIPE: Persoanele cu venituri mici vor primi, în două tranșe, un ajutor de 1.400 de lei

Banii vor fia acordați fie prin transfer bancar, fie numerar. Trebuie precizat faptul că, în cazul în care persoana decedată avea calitatea de pensionar, dar decesul a avut loc înainte ca pensia să fie plătită pentru luna în curs, poate fi cerută plata acesteia.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.