Mai multi parlamentari au initiat un proiect legislativ care prevede modifcarea Codului Muncii. Proiectul de lege inregistrat la Senat introduce saptamana de lucru de patru zile si in Romania, pentru ca angajatii sa beneficieze de un weekend prelungit, de trei zile.
Citeste si: Vestea momentului pentru milioane de români. Ministrul Muncii a spus ce se întâmplă cu pensiile
Românii ar putea lucra doar patru zile pe săptămână
În acest context, angajații din România ar avea un weekend de 3 zile. Inițiativa legislativă îi aparține senatorului PNL Daniel Fenechiu, dar a fost semnată de parlamentari atât de la PNL, cât și de la PSD.
Proiectul care poate prelungi weekendul românilor a fost înregistrat pe 3 martie și modifică Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, din iniţiativa mai multor senatori și deputați ai PNL și USR.
Așadar, săptămâna de lucru va avea tot 40 de ore, însă românii vor munci doar 4 zile pe săptămână, față de 5 cum se muncește în prezent în țara noastră. Iniţiativa parlamentară propune o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citeste si: Se dau aproape 500 de lei în plus la salariu! Cine sunt românii care beneficiază de acești bani
În prezent, Codul Muncii prevede că, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, potrivit legislației actuale.
Conform inițiatorilor proiectului, o astfel de măsură va fi bună pentru o muncă productivă atât în rândul tinerilor, dar și pentru persoanele cu familii, care vor putea beneficia de mai mult timp liber pentru a se ocupa de studii sau de a petrece timpul alături de cei dragi.
„După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În acelaşi timp la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei creşteri a consumului şi implicit a vânzărilor şi profitului în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, se arată în expunerea de motive, potrivit economedia.ro.