Valoarea tichetelor culturale acordate salariaților din România ar putea crește cu 30 de lei, potrivit unui proiect propus de Ministerul de Finanțe.
În prezent, angajații primesc două tipuri de tichete culturale și anume tichete culturale lunare (în valoare de 170 de lei), respectiv tichete culturale/ eveniment a căror valoare este de 350 de lei.
Citeste si: Ajutor nou de la stat pentru persoanele cu handicap! Proiectul a fost adoptat de Senat
Tichete culturale acordate angajaților
Tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri și servicii culturale, potrivit Legii 165 din 10 iulie 2018 privind acordarea biletelor de valoare.
În sensul prezentei legi, biletele de valoare care pot fi acordate sunt: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță.
În prezent, valorile tichetelor culturale sunt de de 170lei/lună, respectiv 350 lei/eveniment. Noile valori vor fi valabile începând cu luna august, urmând să fie acordate în septembrie, și până în martie 2023, după cum este prevăzut în în proiectul de ordin al Ministerului de Finanțe.
Tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri și servicii culturale.
Ce poți cumpăra cu tichetele culturale
Potrivit legii, angajații pot folosi tichetele culturale pentru următoarele activități:
a) abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor;
b) cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme, în orice format
Valoarea tichetelor culturale
În prezent, valorile tichetelor culturale sunt de de 170lei/lună, respectiv 350 lei/eveniment.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Începând din 1 februarie2022, toate tipurile de tichete acordate salariaților se emit doar pe card, iar cele emise pe hârtie până la 31 ianuarie 2022 pot fi folosite în continuare până la expirarea lor.
Fiecare tichet cultural este valabil numai dacă are înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod în acesta, următoarele mențiuni:
a) numele și adresa emitentului;
b) perioada de valabilitate a utilizării tichetului;
c) interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de alte bunuri/servicii decât cele prevăzute la art. 21 alin. (2);
d) numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul cultural.
Cine poate beneficia de tichete culturale?
Cei ce pot beneficia de tichete culturale sunt:
- instituțiile publice centrale și locale pentru care avem Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 2 pct. 39 din Legea nr. 273/2006;
- operatorii economici, prin Ordonanţa Guvernului nr. 26/2013 iar mai apoi aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările şi completările ulterioare;
- regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, societăţile, indiferent de forma juridică de organizare şi de forma de proprietate;
- instituţiile financiare şi instituţiile de credit;
- organizaţiile cooperatiste, societăţile agricole şi alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică;
- organizaţiile nonprofit, precum şi orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislaţiei române.
Sursă: avocatnet.ro