Românii ar putea să nu mai primească pensiile majorate promise pentru 2023. Criza îi va afecta și pe ei

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 11 iul 2022, 14:43

Românii ar putea să nu mai primească pensiile majorate promise în 2023. Criza îi va afecta și pe ei

Sursa: Istock

Reprezentanții Guvernului nu mai sunt atât de siguri în ceea ce privește pensiile mai mari începând cu luna ianuarie a anului 2023. Aceștia susțin că pensiile trebuie să crească, dar procentul va fi stabilit la momentul respectiv, în funcție de resursele disponibile.

Deși Guvernul a promis că pensiile românilor vor fi mai mari, se pare că acest lucru, acum, este pus sub semnul întrebării. Creșterea trebuia să fie una de 10%, dar reprezentanții Guvernului susțin că procentul disponibil pentru majorare va fi discutat la momentul respectiv.

Pensiile mai mari ale românilor, puse sub semnul întrebării

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, alături de Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, au declarat că majorarea pensiilor va trebui să aibă loc, deoarece acest lucru este necesar, dar sunt slabe șanse să aibă loc cu 10%, așa cum au promis.

„Guvernul va face toate demersurile necesare pentru a veni în sprijinul celor vulnerabili. Sunt măsuri succesive care i-au vizat pe pensionari cu sume care li s-au acordat şi sunt convins că, în funcţie de resursele pe care guvernul le are la dispoziţie, pensionarii vor resimţi atenţia de care trebuie să beneficieze”, a declarat Dan Cărbunaru pentru Antena 3, potrivit romaniatv.net.

Citeste si: Când se taie pensiile românilor. Mai multe variante sunt disponibile

„Cu certitudine, toate partidele aflate la guvernare îşi doresc ca pensiile să fie crescute, trebuie să se întâmple, având în vedere scumpirile. Sunt convins că şi în guvern se caută toate posibilităţile şi toate resursele ca acest lucru să se întâmple”, a mărturisit și Radu Oprea.

Românii ar putea să nu mai primească pensiile majorate promise în 2023. Criza îi va afecta și pe ei
[Sursa: Istock]

În continuare, Marius Budăi susține și el creșterea pensiilor, motivând că este conștient de faptul că veniturile pensionarilor au fost întotdeauna mici.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

„Este o perioadă foarte grea și chiar și fără această perioadă am spus tot timpul că pensiile în România sunt mici, de aceea nu am înțeles niciodată de ce această încorsetare în PNNR, într-un procent anume din PIB.

Cu siguranță că avem nevoie de această majorare, am avut o majorare la început de an, am avut aceste pachete sociale succesive și lucrăm acum să căutăm soluții pentru încă o majorare, poate în acest an, dar este o decizie extrem de serioasă. Nu aș vrea să dau o speranță seniorilor acestei țări pe care, ulterior, să nu o putem îndeplini și să dezamăgim”, a spus Marius Budăi, potrivit romaniatv.net.

Impozitarea pensiilor speciale, motiv de discuții la nivel înalt

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe al României, va stabili dacă pensiile speciale vor fi supraimpozitate sau nu. Cu toate acestea, Nicolae Ciucă, premierul României, nu este de acord cu acest lucru. În schimb, a cerut aplicarea unor excepții pentru anumite categorii.

Citeste si: 5 milioane de pensionari au primit o veste proastă despre pensii. Despre ce este vorba

Nicolae Ciucă își dorește ca supraimpozitarea pensiilor speciale să nu se aplice pentru: MApN, SRI și MAI. Mai mult decât atât, în discuție a fost adus și stabilirea unui prag de impozitare a pensiilor speciale, iar acesta ar fi de 25.000 de lei brut, conform romaniatv.net.