Românii beneficiază de zece zile de concediu în plus! În ce situații pot primi angajații liberele suplimentare

Autor: Diana Ghita

Cum pot beneficia românii de 10 zile libere în plus

Sursa: Pexels.com

Puțini angajați români știu că pot avea parte de mai multe zile libere decât cele prevăzute în mod obișnuit, în funcție de apariția unor situații urgente în viața personală.

Într-un efort de a îmbunătăți condițiile de muncă și de a oferi mai mult sprijin angajaților, legislația muncii din România a suferit recent modificări semnificative, iar una dintre acestea se referă la extinderea concediului pentru situații de urgență familială.

În ce situații pot primi angajații liberele suplimentare

Această schimbare, care a fost implementată în 2023 și actualizată în 2024, a adus beneficii substanțiale pentru salariați, oferindu-le posibilitatea de a solicita zece zile de concediu în plus, pe an, în cazul unor situații neprevăzute, cum ar fi boli sau accidente

în familie.

Această prevedere, adăugată la articolul 152^2 al Legii nr. 283/2022, oferă angajaților posibilitatea de a lipsi de la locul de muncă în astfel de circumstanțe critice, cu condiția să notifice din timp angajatorul și să ofere dovezi relevante pentru urgența familială.

În plus, salariații și angajatorii trebuie să stabilească împreună modalitatea de recuperare a perioadei de absență, pentru a asigura acoperirea corespunzătoare a sarcinilor de muncă.

Citește și: Unde mergem în concediu în 2024? Iată 3 idei de destinații pentru toate gusturile

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Această perioadă suplimentară de concediu oferă angajaților posibilitatea de a-și acorda atenția necesară membrilor familiei aflați în dificultate, fără a întâmpina probleme la locul de muncă sau în ceea ce privește salariul.

Ce prevede legea în cazul celor zece zile de concediu în plus

Un alt aspect important al acestei modificări legislative este interdicția strictă a concedierii angajaților în timpul acestor absențe autorizate. Această prevedere oferă un nivel suplimentar de securitate și stabilitate pentru angajați, eliminând teama de pierdere a locului de muncă în timpul unor situații dificile din viața personală.

În cazul în care angajatorul refuză să respecte drepturile angajaților în ceea ce privește concediul pentru situații de urgență familială, acesta poate fi sancționat conform prevederilor legale în vigoare, cu amenzi care variază în funcție de gravitatea încălcării. Astfel, dacă angajatorul refuză să acorde acest drept de absență, poate fi sancționat cu amenzi între 4.000 lei și 8.000 lei, conform articolului 260 alineatul (1) litera u) din Codul Muncii. 

Citește și: Cum se acordă concediul medical pentru îngrijirea copilului în 2024?

Aceste modificări legislative reprezintă un pas semnificativ în asigurarea protecției angajaților în fața situațiilor neprevăzute care au loc în cadrul familiei, iar dreptul de a beneficia de concediu în asemenea circumstanțe devine foarte important, oferind un echilibru între viața profesională și cea personală a angajaților.