Din cauza inflației și a investițiilor fondurilor private în titluri de stat, peste 7 milioane de români au pierdut, în total, peste 7 miliarde de lei din pilonul II de pensii pe primul semestru din anul 2022.
Românii care au dreptul să iasă la pensie, îndemnați să mai aștepte până se recuperează pierderile de la Pilonul II
Pensiile din pilonul II au scăzut considerabil, astfel 7,4 milioane de români contribuabili la fondul privat de pensii pilon II, au pierdut în total 7 miliarde de lei din banii de pensie, numai pe primul semestru al acestui an, potrivit Capital.ro.
Acestea au scăzut din cauza inflației și investițiilor fondurilor private în titluri de stat.
Citeste si: Când va intra a doua tranșă de bani pe cardurile sociale. Peste 2,5 milioane de persoane sunt eligibile
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
„Există o garanție a contribuțiilor la pilonul II de pensii pe care statul o impune prin lege. Oamenii care au contribuit trebuie să înțeleagă că nu vor pierde, față de banii pe care i-au cotizat, niciun leu. În acest moment discutăm de valoarea activelor fondurilor acestea de pensii pilon II care au avut o diminuare și diminuarea este ca urmare a politicii în special guvernamentale, care a făcut ca să existe ezitări și un apetit mai mic al investitorilor de a cumpăra sau a evalua pe piața secundară titlurile de stat.”
Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), a recomandat într-o intervenție la Euronews România, că românii care au dreptul să iasă la pensie să mai aștepte până se recuperează pierderile de la Pilonul II.
„Nimeni nu este obligat să iasă la pensie acum. Deci dacă cei care îndeplinesc condițiile de retragere a banilor își permit să aștepte…e o idee bună să mai aștepte pentru că, așa cum spuneam, tendința în momentul de față este de recuperare. În același timp, ce mai trebuie să spunem este că cei care sunt îndreptățiți să iasă acum la pensie sunt oameni care au ștate vechi de contribuție în sistemul de pensii private. Vorbim de 10 ani și mai mult. În toată această perioadă de timp, ei au acumulat un randament investițional pozitiv. Asta înseamnă că această scădere temporară a activelor lor nu se face din contribuții, ci se face din randamentul investițional pe care ei l-au acumulat în această perioadă. E o perioadă temporară și așa cum piețele cresc, în aceeași măsură pot să existe momente în care ele scad”, a mai spus președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.