Românii care dețin centrale proprii vor plăti o nouă taxă pentru încălzire. Cât îi va costa în plus o factură de 300 de lei

Author: Diana Ghita

Românii cu centrale termice proprii vor trebui să plătească bani în plus la factura de gaz

Sursa: Pexels.com

Începând cu luna octombrie, o nouă decizie a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va afecta locuitorii din blocurile cu sisteme centralizate de încălzire care au ales să se debranșeze și să instaleze centrale termice proprii.

Locatarii care s-au debranșat de la sistemele centralizate de încălzire și și-au instalat propriile centrale termice vor fi obligați să achite costuri suplimentare pentru agentul termic degajat de conductele care încă traversează apartamentele lor, chiar dacă nu mai sunt racordați la rețeaua centralizată.

Cât valorează taxa pe care vor trebui să o plătească românii care dețin centrale proprii 

Această nouă taxă va însemna, în medie, câteva zeci de lei adăugați la factura lunară pentru întreținerea apartamentelor. Chiar și cei care și-au izolat locuințele și au investit în centrale termice proprii nu vor scăpa de aceste costuri adiționale. Decizia ANRE aduce mai multă echitate în împărțirea cheltuielilor pentru încălzirea spațiilor comune ale blocurilor, inclusiv a celor comerciale.

„Există o plajă între 10 şi 30% din factura de căldură a fiecărui apartament care se adaugă pentru căldura comună. Adică subsol, holuri, uscătorie şi alte locaţii, plus conductele care trec prin apartamentele locatarilor.

Să luăm un exemplu de mijloc, 20% din factură. Dacă factura unui apartament la căldură este 300 de lei, atunci cota parte de căldură comună va fi de 60 de lei”, a explicat un administrator de bloc, potrivit Observator.

Citește și: Mai primesc ajutoare de încălzire pensionarii ale căror pensii au fost majorate? Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste importantă pentru doamnele aflate în prag de pensionare! Femeile pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu până la 11 ani

Numărul celor care aleg să se debranșeze de la rețelele de termoficare este în continuă creștere, dar acest ordin impus de ANRE ar putea influența semnificativ costurile pe termen lung pentru toți cei care locuiesc în blocuri cu sisteme termice centralizate.

Câți bani în plus vor trebui să scoată românii din portofel
[Sursa: Pexels.com]

De ce vor trebui românii care dețin centrale proprii să plătească o nouă taxă pentru încălzire 

Măsura ANRE impune tuturor proprietarilor din blocurile cu rețele termice comune, inclusiv celor cu centrale proprii, să suporte costurile căldurii emise de țevile comune care trec prin locuințele lor. Astfel, aceștia vor contribui la costurile asociate întreținerii și funcționării acestor rețele, chiar dacă nu mai folosesc efectiv serviciile de încălzire centralizată.

Citește și: Ce acte și documente sunt necesare pentru montarea unei centrale termice în apartament

„Modul în care sunt construite, în momentul de faţă, sistemele de alimentare cu energie termică a blocurilor se bazează pe o distribuţie verticală, asta înseamnă că acele conducte trec prin toate apartamentele. Ceea ce face ca aceste conducte să debuşeze o anumită cantitate de energie în interiorul apartamentelor.(...) Ordinul ANRE vine cu o formulă care ţine seama de lungimea conductei, care ţine seama de diametrul conductei, de grosimea de perete a conductei şi stabileşte care este cantitatea de energie care este descărcată într-un apartament”, a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie, pentru sursa citată.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.