Românii care nu plătesc la timp impozitele riscă să fie sancționați cu închisoare de la 1 la 5 ani. Potrivit unui nou proiect de lege

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 17 dec 2021, 10:48

Românii care nu-și plătesc la timp impozitele riscă să fie sancționați cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Potrivit unui nou proiect de lege

Vești proaste pentru români la sfârșit de an! Cetățenii care nu-și vor plăti impozitele și contribuțiile la timp ar putea fi sancționați cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Neplata impozitelor și contribuțiilor după 60 de zile de la scadență se reincriminează ca fapte de evaziune fiscală, potrivit unui proiect de lege publicat de Ministerul Finanțelor.

Românii care nu-și plătesc la timp impozitele riscă să fie sancționați cu închisoare de la 1 la 5 ani

Vești proaste pentru românii care întârzie cu plata impozitelor și contribuțiilor, la sfârșit de an.

Un nou proiect de lege publicat de Ministerul Finanțelor prevede sancționarea cetățenilor români pentru neplata dărilor anuale cu închisoare de la 1 la 5 ani.

În noul proiect de lege se arată că neplata impozitelor și contribuțiilor după 60 de zile de la scadență se reincriminează ca faptă de evaziune fiscală.

”Se reincriminează fapta de reţinere şi neplată, respectiv se incriminează fapta de încasare şi neplată, ori, după caz, de nereţinere sau neîncasare, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege,

a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în Anexa. Astfel, pentru a asigura predictibilitatea normei de incriminare, s-au prevăzut expres, în Anexa la proiectul de act normativ, categoriile de impozite şi contribuţii, supuse regimului de reţinere sau încasare şi plată sau virare, cu precizarea actului normativ şi a articolelor care le reglementează. Limitele pedepsei prevăzute sunt închisoarea de la 1 an la 5 ani”,
se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Citeste si: Sistemul de pensii se schimbă din temelii. Surpriză totală pentru 7 milioane de români

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prevederile noului proiect de lege

Necesitatea unui astfel de propuneri legislative se canalizează pe aspectul reincriminării faptei constând în reținerea, neplata și incriminarea faptelor de încasare și neplată ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea impozitelor sau a contribuţiilor cu reţinere la sursă, cu consecinţa unei mai bune colectări a acestor sume la bugetul de stat, în condiţiile în care astfel de pedepse descurajează săvârşirea de noi infracţiuni.

”În ceea ce priveşte termenul de 60 de zile prevăzut în cuprinsul prevederilor art.6^1, menţionăm că acesta a fost stabilit ţinând cont de următoarele: drepturile salariale, cât şi impozitele şi contribuţiile cu reţinere la sursă sunt plătite de către contribuabili în funcţie de disponibilităţile băneşti deţinute de aceştia, la termenul de scadenţă reglementat de lege”, se precizează în document.

Citeste si: Ce se întâmplă cu taxele din 2022? Ministrul Finanțelor a făcut anunțul oficial