Românii care nu-și vor face buletine cu cip nu vor mai putea călători în UE fără pașaport

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 29 iul 2022, 12:04

Buletinele fără cip nu vor mai putea călători în Uniunea Europeană decât cu pașaport. Noile acte de identitate vor înlocui secțiunea „sex” cu „gen”

Sursa: PixaBay

Românii care nu vor avea buletin cu cip vor fi nevoiți să călătorească doar cu pașaportul în UE, așa cum s-a întâmplat până în 2007, când a avut loc aderarea blocului comunitar.

Încă de anul trecut, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat înnoirea buletinelor  pentru cetățenii români. Cărțile de identitate vor avea cip, motiv pentru care o mare parte dintre oameni nu au încredere în aceste buletine.

Românii nu vor mai putea călători în UE dacă nu au buletin cu cip

Așadar, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a informat cetățenii în privința buletinelor, pentru a înlătura orice nesiguranță în privința lăsării datelor biometrice în grija statului, relatează România TV.

Așadar, românii care optează pentru buletinele clasice, fără cip, vor fi nevoiți și obligați să călătorească în Uniunea Europeană doar cu pașaportul.

Citeste si: Ce români nu vor mai putea să călătorească în Uniunea Europeană. Vești importante au fost făcute și despre drapelul țării

„Regulamentul acceptă folosirea alternativă a pașaportului în scopul călătoriei în spațiul Uniunii Europene pentru persoanele care doresc eliberarea unei cărți de identitate simple, adică se creează premisele ca documentul vizat de actul normativ european să fie eliberat numai cetățenilor români interesați de această opțiune (…)”

, a declarat DEPABD.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Secțiunea „sex” va fi înlocuită cu „gen” pe buletine

Din cauza nemulțumirilor societății, autoritățile române și-au dat cuvântul că vor reintroduce steagul româniei pe actele de identitate ale tuturor românilor.

„Astfel, în ceea ce privește însemnele naționale, s-a stabilit introducerea stemei naționale și a steagului României, atât pe cartea electronică de identitate, cât și pe cartea de identitate simplă”, a mai arătat DEPABD.

O altă schimbare în rândul buletinelor vine pentru secțiunea „sex”.

Cuvântul va fi înlocuit cu „gen”, pentru a oferi un mic drept persoanelor care fac parte din comunitatea LGBTQ+.

Citeste si: Se schimbă buletinele în România. Cărțile de identitate vor avea cip cu antenă încorporată și vom putea face cu ele plăți contactless

„Referitor la terminologia utilizată, precizăm că au fost avute în vedere dispozițiile anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr.295/2021,

unde sunt stabilite expres doar două opțiuni: F pentru feminin, respectiv M pentru masculin”, a mai declarat DEPABD.

Persoanele care vor buletine electronice, pot face cerere până pe 2 august 2031. Cu alte cuvinte, există destul timp.

Cei care nu fac cerere până la acea dată, vor rămâne cu buletinele obișnuite.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.