Românii care nu vor primi nici un ban în plus după recalcularea pensiilor: Pensionarii cu mulți ani de muncă în grupe speciale nu primesc sporuri sau puncte suplimentare

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 iul 2024, 11:34

Românii care nu vor primi nici un ban în plus după recalcularea pensiilor:

Sursa: pexels.com

Anumiți români nu vor primi nici un ban în plus după recalcularea pensiilor.

Recalcularea pensiilor în România a stârnit o serie de controverse și nemulțumiri printre pensionari, în special cei care au lucrat în condiții grele sau în grupe speciale. Eliminarea indicele de corecție din formula de recalculare a generat disparități în creșterea sau menținerea veniturilor pensionarilor, afectând diferit diverse categorii de beneficiari.

Pensionarii care nu vor primi nici un ban în plus după recalculare

Potrivit capital.ro, mulți pensionari sunt nemulțumiți de modul în care se realizează recalcularea pensiilor, în special cei care au lucrat în condiții grele.

Cei cu mulți ani de muncă în grupe speciale nu primesc sporuri sau puncte suplimentare, ceea ce afectează valoarea finală a pensiilor.

Cei care au muncit în condiții grele nu vor primi puncte bonus dacă nu au lucrat peste 25 de ani. De asemenea, indicele de corecție a fost eliminat din formula de recalculare, ceea ce afectează în special pensionarii cu un indice de corecție mare, cum ar fi 1,4 în 2017 și 1,5 în 2018.

Acești pensionari, care au ieșit la pensie cu sume mai mari, vor vedea că pensiile lor rămân neschimbate sau cresc foarte puțin în toamna aceasta.

Pensionarii care nu aveau indice de corecție (cei dinainte de anul 2011) și cei cu indice mic (din anii 2014-2015, cu indice de 1,07) sunt cei mai avantajați. Aceștia pot spera la venituri mai mari în toamnă datorită noii formule de recalculare.

Cum se va realiza recalcularea pensiilor

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu, a explicat cum se va realiza recalcularea pensiilor, fără a folosi indicele de corecție. Formula de recalculare este următoarea:

Citește și: Apar modificări la noua lege a pensiilor care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024: Pensionarii români stabiliți în străinătate vor trebui să trimită certificatul de viață semestrial

Calculul punctelor contributive:

Totalul punctelor contributive se calculează pe baza contribuțiilor plătite. Se face raportul între cât a cotizat pensionarul și salariul avut, împărțit la salariul mediu brut pe economie folosit pentru bugetul asigurărilor sociale din luna respectivă. Punctajul rezultat se adună.

- Puncte asimilate:

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre condițiile din fosta ei căsnicie și care sunt lucrurile pe care acum nu le-ar mai accepta. „Contractele alea nu aveam nicio valoare juridică.”

Se adaugă puncte suplimentare pentru studiile făcute la zi, dar doar pentru o singură perioadă, cea mai lungă durată de studii.

- Formula de recalculare:

VPR (valoare punct de referință, 81 lei) x număr puncte (puncte de contributivitate+ puncte de stabilitate+ puncte de necontributivitate).

Citește și: Când are loc a doua recalculare a pensiilor și câți bani în plus vor primi pensionarii! Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

Punctele de necontributivitate:

Reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte/an).

- Punctele de stabilitate:

0,50 puncte/an pentru anii 26 – 30 în muncă.

0,75 puncte/an pentru anii 31 – 35 în muncă.

Casa Națională de Pensii și Asigurări Sociale (CNPP) va recalcula automat pensiile tuturor. Pensiile recalculate vor fi plătite începând cu octombrie 2024. În anumite condiții, cum ar fi obținerea unui nou stagiu de cotizare, se poate solicita recalcularea pensiei mai devreme.

Astfel, recalcularea pensiilor aduce nemulțumiri, mai ales pentru cei care au lucrat în condiții grele și nu primesc sporuri sau puncte suplimentare. Formula de recalculare fără indicele de corecție avantajează anumite categorii de pensionari, în timp ce alții vor vedea puține schimbări în valoarea pensiilor lor. Este esențial ca pensionarii să fie informați și să înțeleagă noua formulă de calcul pentru a ști la ce să se aștepte în viitor.