Românii care nu vor primi niciun ban în plus după recalcularea pensiilor: Președintele Federației Naționale Sindicale „Unii din zona aceasta vor trece în partea cealaltă, vor avea chiar dublare 100%”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 iun 2024, 09:33

Începând cu data de 1 septembrie 2024, după recalculare, anumite categorii de pensionari vor fi dezavantajate semnificativ.

Sursa: pixabay.com

Începând cu data de 1 septembrie 2024, după recalculare, anumite categorii de pensionari vor fi dezavantajate semnificativ.

Recalcularea pensiilor de la 1 septembrie 2024 va aduce atât creșteri semnificative, cât și dezavantaje pentru diferite categorii de pensionari din România. Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, explică cine va beneficia și cine va fi afectat.

Anumiți pensionari vor fi afectați de recalcularea pensiilor

La 1 septembrie, recalcularea pensiilor va aduce schimbări semnificative pentru mulți pensionari din România. Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, a explicat la Antena 3 CNN că anumite categorii de pensionari vor fi dezavantajate semnificativ, în timp ce alții vor beneficia de creșteri

substanțiale.

Hadăr a subliniat că pensionarii care au avut un indice de corecție mic vor vedea cele mai mari creșteri. Aceștia includ persoane care, deși au același număr de puncte de pensie, au fost dezavantajate de aplicarea legii din cauza indicelui de corecție variabil. De exemplu, un pensionar cu o pensie actuală de 4.600 de lei va vedea o creștere la 6.300 de lei, în timp ce unul cu 6.000

de lei va ajunge tot la 6.300 de lei. Pe de altă parte, pensionarii care au pensii mai mari, de exemplu 7.500 de lei sau 8.200 de lei, nu vor vedea nicio creștere, rămânând la același nivel.

Indicele de corecție și stagiul complet de cotizare au jucat roluri cruciale în determinarea pensiilor. În trecut, stagiul complet de cotizare era variabil, ceea ce a creat disparități între pensionari.

În prezent, stagiul complet pentru bărbați este de 35 de ani, dar în trecut au existat perioade în care acesta era de 25 sau 20 de ani. Aceasta înseamnă că cei care au cotizat mai puțin timp au fost dezavantajați, iar recalcularea actuală nu va rezolva toate aceste inechități.

Cei cu pensia minimă, care au punctaje foarte mici, vor rămâne în mare parte la același nivel. Există pensionari care primesc 1.281

de lei, deși conform contribuției lor ar trebui să primească doar 450 de lei. Acești pensionari, care au cotizat puțin și au un număr mic de puncte, nu vor vedea o creștere semnificativă în urma recalculării.

Citește și: Ce pot face românii care nu vor fi mulțumiți de pensiile recalculate? Există o variantă prin care pot fi soluționați

Totuși, există și pensionari care vor beneficia de dublări ale pensiilor, datorită anilor mulți de muncă și suplimentărilor pe criterii de stabilitate.

Aceștia, care au cotizat consistent și au acumulat puncte suplimentare pentru stabilitate, vor trece în partea superioară a graficului de pensii.

Vom avea creșteri semnificative pentru cei care au fost dezavantajați de la aplicarea legii pentru că au avut indice de corecție mic. Vă pot da exemplu de oameni care au astăzi au 4.600 de lei, 6.000 de lei și 7.500 de lei. Toți au același număr de puncte, deci ar trebui să aibă aceeași pensie.

Păi, sunt supărați cei care au 7.500 și care stau pe loc, dar să știți că mai există și cu 8.200, am aflat eu, care are același punctaj și trebuie să stea și el pe loc.

Deci acesta a fost dezavantajat de indicele de corecție, pentru că bată-l vina, a mers de la 1,06 la 1,41, a fost dezavantajat de stagiul complet de cotizare care astăzi este la bărbați 35-35 de ani, dar am avut și cu 25 de ani, am avut și cu 20 de ani, deci s-a împărțit la ceva.

În momentul în care se va aplica recalcularea cel care are 4.600 va trece la 6.300, cel care are 6.000 va trece la 6.300 şi cel cu 7.500 rămâne la fel. Deci nu se rezolvă niciodată totul pentru că e distanță prea mare.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Din păcate sunt printre ei și oameni care au pensia minimă, chiar foarte mulți care au punctaj foarte mic, au număr de puncte puține, mă refer aici la cei până în 1.281 lei.

Unii din zona aceasta vor trece în partea cealaltă, vor avea chiar dublare 100% pentru că au avut ani mulți de muncă și intervine acea suplimentare pe criterii de stabilitate, dar cei care sunt pe aici care au vreo 450 de lei, potrivit contribuției lor, dar primesc 1.281 de lei, pe aceștia nu-i mai scoate nimeni de aici o perioadă pentru că au și ani puțini de muncă.

Unii dintre ei vor sări Pârleazu, alții mulți vor rămâne aici, dar vor sta pe loc și cei care au pensie calculate care le-au fost favorizate și pe grupe", a precizat Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”.

Formula de recalculare a pensiilor

Legea pensiilor, modificată de la 1 ianuarie, introduce o nouă formulă de recalculare a pensiilor. Aceasta va fi bazată pe valoarea punctului de referință (VPR), stabilită la 81 de lei, și numărul total de puncte acumulat de fiecare pensionar. Numărul total de puncte include puncte de contributivitate, puncte de stabilitate și puncte pentru perioade asimilate și necontributive.

Punctele de contributivitate: Acestea reprezintă anii în care pensionarul a contribuit la sistemul de pensii, cu un punct pentru fiecare an.

Punctele de stabilitate: Acestea sunt acordate pentru anii de muncă suplimentari, cu 0,50 puncte/an pentru anii 26-30, 0,75 puncte/an pentru anii 31-35 și 1 punct/an pentru anii 36-40 și mai mult.

Punctele pentru perioade asimilate: Aceasta include anii de armată, șomaj sau facultate, fiecare an adăugând 0,25 puncte.

Citește și: Pensiile a 1.300.000 de români vor fi înghețate în următorii ani! Ce pensionari se află în această situație

Astfel, recalcularea pensiilor va aduce atât beneficii cât și dezavantaje pentru pensionarii români. Cei care au fost dezavantajați de indicele de corecție și stagiul de cotizare din trecut vor vedea creșteri semnificative. În schimb, pensionarii cu pensii mari, care au beneficiat deja de un număr mare de puncte, nu vor primi nicio majorare. De asemenea, cei cu pensii minime și cotizații mici vor rămâne în mare parte la același nivel, subliniind astfel inechitățile persistente din sistemul de pensii.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?