Începând cu data de 1 iulie 2024, românii se vor bucura de o sporire a salariilor cu 284 de lei, conform declarațiilor prim-ministrului Marcel Ciolacu. Această creștere financiară vine în cadrul unei suite de inițiative economice menite să îmbunătățească situația financiară a populației. În paralel cu această măsură, și pensionarii se vor putea aștepta la creșteri substanțiale începând cu 1 septembrie 2024.
Românii care vor primi 284 de lei în plus la salariu
Începând cu 1 iulie 2024, românii vor beneficia de o creștere salarială de 284 de lei, conform anunțului făcut de prim-ministrul Marcel Ciolacu. Această majorare este parte a unui set de măsuri economice care vizează îmbunătățirea veniturilor populației și a fost agreată cu partenerii sociali. Creșterea salariului minim brut de la 3.300 de lei la 3.700 de lei este esențială pentru aproximativ 1,8 milioane de angajați din România, dintre care 700.000
Începând cu data de 1 iulie, salariul minim brut pe economie va crește oficial la 3.700 de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 400 de lei brut. Din această sumă, 300 de lei vor fi scutiți de taxe, conform unei solicitări din partea mediului de afaceri, care a fost aprobată de guvern. Astfel, angajații vor primi un supliment net de 284 de lei lunar.
Potrivit capital.ro, premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestei măsuri: „Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună”.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citește și: Cresc pensiile și salariile după alegeri. Cine sunt românii care vor beneficia de sute de lei în plus
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie
De obicei, odată cu creșterea salariilor, punctul de amendă, care este legat de valoarea salariului minim brut, ar fi trebuit să fie ajustat. În prezent, punctul de amendă este stabilit la 165 de lei și era planificată o creștere la 185 de lei. Cu toate acestea, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că punctul de amendă va rămâne neschimbat, evitând astfel o povară suplimentară pentru cetățeni.
Nu doar angajații vor beneficia de creșterea veniturilor, ci și pensionarii. Începând cu 1 septembrie, aproximativ trei milioane de pensionari vor vedea o majorare a pensiilor datorată unei recalculări. Procesul de recalculare este aproape finalizat, iar deciziile de pensii urmează să fie tipărite și trimise către beneficiari.
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a declarat pentru antena3.ro: „Suntem pe finalul acestui proces. Cred că peste 99% din dosarele existente în Casele Naționale de Pensii deja procesate și digitalizate, vorbim de procesul de evaluare. Urmează ca în perioada următoare noi să tipărim deciziile de pensii, vom trimite deciziile către teritoriu, va trebui ca ei să tipărească aceste decizii și undeva în vară începem să emitem aceste decizii de pensionare către beneficiarii noștri pensionari. Suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem nicio întârziere”.
Citește și: Majorarea salariului minim adâncește problemele bugetarilor: Pot pierde tichetele de masă
Majorarea salariului minim brut și recalcularea pensiilor reprezintă măsuri importante pentru îmbunătățirea nivelului de trai al românilor. Creșterea salarială de 284 de lei pe lună și majorările pensiilor de la 1 septembrie vor aduce un beneficiu direct unui număr semnificativ de persoane, consolidând astfel eforturile guvernului de a susține veniturile populației și de a stimula economia. Implementarea acestor măsuri va începe în vară și va continua pe parcursul anului, aducând o schimbare pozitivă pentru mulți români.