Românii care vor avea pensiile majorate cu 90% din septembrie: Șeful Casei de Pensii „Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 iun 2024, 10:11

Românii care vor avea pensiile majorate cu 90% din septembrie

Sursa: pexels.com

După reclaculare, anumiți români vor primi pensiile majorate cu 90%. Ce spune Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii?

Începând cu 1 septembrie, pensionarii din România care au cotizat peste 40 de ani, dar în prezent primesc pensia minimă, vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor, de 80-90%. Aceasta este una dintre măsurile incluse în noua lege a pensiilor, care va aduce schimbări importante pentru mai mult de 3 milioane de pensionari.

De la 1 septembrie anumite pensii vor crește cu 90%

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că pensionarii cu stagiul de cotizare de peste 40 de ani vor vedea majorări considerabile ale pensiilor, ieșind din

zona indemnizației sociale. În schimb, cei care au avut un stagiu de cotizare sub 25 de ani vor rămâne cu pensia neschimbată, beneficiind în continuare de indexarea anuală prevăzută de lege.

Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%. Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă”,

a declarat Daniel Baciu la Antena 3.

Procesul de recalculare și distribuire a noilor decizii de pensionare

În luna iunie, Casa de Pensii va începe procesul de tipărire și distribuire a noilor decizii de pensionare, astfel încât pensionarii să cunoască exact noul cuantum al pensiei pe care îl vor primi de la 1 septembrie.

Citește și: Femeile vor putea ieși la pensie cu cel puțin 3 ani și jumătate mai devreme! Ce modificări se aduc la noua lege a pensiilor

„Începând din luna iunie, începem și procesul de tipărire și ulterior de distribuire a noilor decizii de pensionare, astfel încât de la 1 septembrie oamenii să știe exact care este noul cuantum al pensiei în urma recalculării prevăzute de noua lege a pensiilor”, a explicat Daniel Baciu.

Daniel Baciu a precizat că aproximativ 1 milion de pensionari care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani vor rămâne cu aceeași pensie.

Aceștia au beneficiat deja de o indexare de 13,8% la începutul anului și vor continua să beneficieze de indexările anuale prevăzute de lege.

„Rămân cei 1 milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Aceștia sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor continua să beneficieze, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a anunțat Daniel Baciu.

Noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, stabilește schema după care se calculează pensiile, bazată pe principiul contributivității. Românii își pot calcula singuri veniturile folosind formula prezentată de specialiștii Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Exemplu de calcul pentru 30 de ani de muncă: Un pensionar cu un salariu brut de 5.000 de lei și o vechime de 30 de ani poate utiliza următoarea formulă: 0,73648 (punctajul anual) x 30 (numărul de ani de vechime)+ 0,5 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani).

Acesta va rezulta în 24,5944 puncte de pensie, care înmulțite cu 81 de lei (valoarea punctului de referință) vor da o pensie de 1992 de lei, majorată cu 500 de lei față de pensia anterioară.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Cum vor fi acordate punctele de stabilitate la pensie

Pentru fiecare stagiu de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani, se acordă puncte de stabilitate astfel:

- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani.

- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani.

- 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Perioade asimilate vechimii includ:

- Urmarea cursurilor de zi ale învățământului universitar.

- Satisfacerea serviciului militar.

- Beneficierea de indemnizații de asigurări sociale (1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006).

- Concediul pentru incapacitate temporară de muncă (de la 1 ianuarie 2005).

Citește și: Ce condiție trebuie să îndeplinească pensionarii pentru a primi puncte suplimentare. Cine sunt persoanele care se încadrează

- Concediul pentru creșterea copilului (de la 1 ianuarie 2006).

Noile valori ale punctului de referință și numărul total de puncte vor fi incluse în taloanele de pensie, reflectând recalculările și majorările specifice.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?