Românii care vor fi taxați la pensii și salarii, din 2024. Vor pierde 83 de lei potrivit noilor măsuri fiscale

Author: Diana Bostan
Actualizat: 13 dec 2023, 13:54

Guvernanții au decis bugetul pe anul 2024

Sursa: pexels

Bugetul pentru anul 2024 aduce modificări semnificative, incluzând majorări la pensii și salarii, dar și introducerea unei taxe care va afecta aproximativ 1,8 milioane de români.

Guvernanții au ajuns la un acord cu privire la repartizarea bugetului pentru anul viitor. Majoritatea angajaților din sectorul public vor beneficia de creșteri salariale modeste, de doar 5%. Cu toate acestea, profesorii și pensionarii se numără printre norocoșii care vor avea parte de două majorări în cursul anului 2024. Cu privire la finanțarea acestor creșteri și a altor cheltuieli, experții fiscali indică recurgerea la împrumuturi cu dobânzi record și majorarea taxelor.

Ce au decis guvernanții în privința bugetului pe anul 2024

De la începutul anului viitor, aproximativ 1,3 milioane de bugetari, cu excepția demnitarilor, vor beneficia de o creștere salarială de 5%. În paralel, toți cei aproape 5 milioane de pensionari vor înregistra o majorare a venitului cu aproximativ 14%. Dintre aceștia, peste 3 milioane vor experimenta o nouă creștere de aproximativ 6% în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor.

De asemenea, începând cu luna martie, alocațiile pentru copii vor fi majorate în medie cu 15%.

„Efortul este o obligaţie! A noastră. Să asigurăm pensionarii, părinţii noştri. Toate sunt bugetate. Şi 13,8%, şi aplicarea Legii pensiilor din 1 septembrie.”,  a spus premierul României, Marcel Ciolacu.

Citește și: Recalcularea pensiilor 2024: De câți ani va fi nevoie pentru o pensie de 6.000 de lei

Deși majorările salariale îi bucură pe anumiți români, aproape 2 milioane de cetățeni vor pierde bani din ianuarie, mai exact suma de 83 de lei. Scutirea de taxe pentru suma de 200 de lei, aplicată în prezent, va fi eliminată în anul 2024.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Paralel, creșterea accizelor la carburanți, programată în trei etape- ianuarie, aprilie și iunie- va conduce la o majorare totală de 18 bani pe litru.

Totuși, o veste pozitivă se adresează celor aproximativ 8 milioane de români implicați în pilonul doi, deoarece contribuțiile lor vor crește cu un procent, atingând 4,75%, rezultând într-un câștig lunar mediu de 75 de lei în plus în contul de pensie.

Niciun minister nu va pierde bani în anul 2024

Guvernanții dau asigurări că niciun minister nu va înregistra pierderi bugetare în anul 2024.

Educația, un domeniu care a suferit de subfinanțare ani la rând, va beneficia de un buget record, reprezentând peste 4% din Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce reprezintă o creștere de 60% față de anul curent.

Citește și: Recalcularea pensiilor 2024: De câți ani va fi nevoie pentru o pensie de 6.000 de lei

Investițiile vor atinge cel mai înalt procent din istorie, semnificând continuarea proiectelor pe șantiere, în principal proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În plus, la Sănătate se preconizează o creștere semnificativă.

M-am săturat să văd la televizor breaking news-uri că nu există bani de medicamente, când noi alocăm 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate”,  a spus Marcel Ciolacu.

Bugetul propus pentru anul viitor va fi discutat joi în ședința de Guvern, iar săptămâna viitoare va fi prezentat în Parlament. În eventualitatea unei contestații la Curtea Constituțională a României (CCR), legea va fi probabil promulgată între perioada Crăciunului și Revelionului.