Românii care vor primi bani de la stat în perioada 2022-2023. Listele au fost deja publicate, iar sumele sunt uriașe

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 03 mar 2023, 00:40

Bani prin programul IMM AGRI-FOOD

Sursa: PixaBay

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat lista cu fermierii care vor primi granturi în perioada 2022-2023. Granturile de capital de lucru ajung și la 120.000 de euro per exploatație.

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat lista preliminară cu fermierii eligibili și neeligibili pentru programul IMM AGRI-FOOD  (granturi pentru capital de lucru), conform evaluării realizate automat de sistem, anunță agrointel.ro.

Citeste si: Programul TOMATA și LEGUME 2022: Care sunt condițiile și legumele pentru care agricultorii primesc 4000 de euro de la stat

Fermierii eligibili și neeligibili pentru programul IMM AGRI-FOOD

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat lista preliminară cu fermierii eligibili și neeligibili pentru programul IMM AGRI-FOOD (granturi pentru capital de lucru), conform evaluării realizate automat de sistem.

Aceasta este lista preliminară cu fermierii eligibili și neeligibili pentru programul IMM AGRI-FOOD care vor primi granturi de capital cu sume cuprinse între 5000 și 120.000 de euro per exploatație. 

Beneficiarii eligibili pentru programul IMM AGRI-FOOD 

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, beneficiarii eligibili pentru programul IMM AGRI-FOOD care pot primi granturi de capital cu sume cuprinse între 5000 și 120.000 de euro per exploatație sunt următorii: 

- IMM-uri(microîntreprinderi, întreprinderile mici și mijlocii)

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Unde se aflau copiii Adrianei Bahmuțeanu, când au aflat tragica veste legată de tatăl lor? "Am făcut tot felul de presiuni, rugăminți, demersuri legale, pentru ca el să discute cu mine ca părinte!"

- societăți agricole

- cooperative agricole 

- grupuri de producători

- organizații de producători din domeniile de activitate agricultură, piscicultură si acvacultură, industria alimentară și alte activități asimilate acesteia, a căror activitate curentă a fost afectată de efectele pandemiei COVID -19 

Citeste si: Statul român oferă 3000 de euro acestor persoane. Programul poate fi prelungit până la data de 15 iulie 2022

Condiții de eligibilitate pentru programul IMM AGRI-FOOD 

Condițiile de eligibilitate pentru programul IMM AGRI-FOOD pentru fermierii care pot obține granturi de capital cu sume cuprinse între 5000 și 120.000 de euro per exploatație sunt următoarele: 

  • a) au înregistrat profit operațional din activitatea curentă/operațională respectiv din activitatea de exploatare, în unul din ultimele trei exerciții financiare înainte de depunerea cererii de finanțare pentru obținerea grantului, potrivit situațiilor financiare depuse la ANAF;
  • b) dispun de coparticipare la constituirea capitalului de lucru în procent de 15% din valoarea grantului, la data acordării grantului pentru capital de lucru, cofinanţare care este liberă de ajutor de stat, potrivit prevederilor legale în vigoare;
  • c) mențin sau, după caz, suplimentează numărul de salariați, față de data depunerii cererii (Registru salariatilor din Revisal emis cu maxim 24 de ore înaintea trimiterii formularului de înscriere, asumat de reprezentantul legal), pe o perioadă de minimum 6 luni, de la data acordării granturilor, cu excepția situațiilor în care contractele individuale de muncă sunt încheiate pentru sezonieri sau/și zilieri;
  • d) Codul CAEN REV 2 pentru care se solicita ajutor de stat era autorizat potrivit prevederilor legale in vigoare la data de 31 decembrie 2019.
  • e) nu se aflau în dificultate la 31 decembrie 2019, în sensul prevederilor art. 2 pct. 18 din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a unor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea art. 107 și 108 din tratat, modificat și completat prin Regulamentul (UE) nr. 1084/2017, ale Regulamentelor de exceptare în bloc în sectorul agricultură (ABER) și Regulamentul de exceptare în bloc în sectorul pescuitului și acvaculturii (FIBER).
  • f) suma totală a ajutoarelor de stat primite în cadrul temporar Covid 19 instituit de Comisia Europeană însumată cu cuantumul ajutorului de stat solicitat în cadrul prezentei măsuri se încadrează în plafoanele menționate de Cadru temporar COVID-19, respectiv de 345.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii, 290.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, respectiv 2.300.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în celelalte domenii de activitate.

Citeste si: Este oficial: Pensionarii vor primi un ajutor de 700 de lei de la stat începând cu 1 iulie. Aceasta nu este singura veste bună anunțată de Guvern. Vezi ce alte beneficii vor intra în vigoare

  • g) nu există împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat ce nu au fost executate și recuperate integral, conform prevederilor legale în vigoare.
  • h) nu sunt supuși concordatului preventiv, procedurilor de lichidare, insolvență sau faliment.
  • i) nu au solicitat ajutor de stat în cadrul măsurii 1- microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară, așa cum este definită în cadrul O.U.G. nr. 61 din 06 mai 2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.
  • j) au mai puțin de 250 de angajați și o cifră de afaceri anuală netă care nu depășește echivalentul în lei a 50 de milioane de euro sau active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 de milioane de euro.

Sursă: imm-cluj.ro