Românii care vor rămâne fără cardurile sociale. Anunțul oficial făcut de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 17 ian 2024, 00:20

Cardurile sociale pot fi folosite pentru achiziționarea de alimente și pentru plata meselor calde

Sursa: UP România

Din anul 2021, românii care fac parte din categoriile vulnerabile primesc carduri sociale, care sunt alimentate cu suma de 250 de lei, o dată la două luni. Cu toate acestea, dacă anumite reguli nu sunt respectate, beneficiarii pot ajunge în situația în care să rămână fără ele.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat cine sunt românii care nu vor mai beneficia de cardurile sociale. Încălcarea unei greșeli pe care a anunțat-o încă de la început duce la pierderea voucherelor sociale.

Cine sunt românii care nu vor mai primi cardurile sociale

Cardurile sociale pot fi folosite pentru achiziționarea de alimente și pentru plata meselor calde.

Cu toate acestea, unele persoane încearcă să cumpere și alte lucruri cu ele, dar care nu se încadrează în lista stabilită de către ministru.

Persoanele care nu respectă unele reguli impuse fie vor fi amendați, fie vor rămâne fără cardurile sociale. Amenzile pot ajunge până la 6.500 de lei. Mai exact, persoanele care vor să cumpere băuturi alcoolice și țigări cu cardurile sociale vor trebui să plătească pentru gestul făcut.

„Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat, pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei. Însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure.

Citește și: Ce se întâmplă cu banii românilor după ce s-a descoperit un deficit bugetar de 4 miliarde de euro. Iată cum răspunde Marcel Boloș

Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în această situaţie le vom retrage cardurile sociale”, a explicat acesta, conform antena3.ro.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Noi ajutoare pentru români, în valoare de 500 de milioane de euro

Ministrul a mai anunțat că, în viitorul apropiat, ar trebui să ajungă, la persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar, ajutoare a căror valoare totală este de o jumătate de miliard de euro.

Banii ar trebui să fie transferați în fondul de tranziție energetică, după ce se va purta, în prealabil, o discuție cu Comisia Europeană.

Marcel Boloș a mai anunțat că dorește ca ajutoarele pentru români să continue și în perioada următoare.

„În acest moment, analizăm și această posibilitate pentru a acorda, în continuare, în fondul de tranziție energetică, măsurile acestea pentru populație și pentru mediul de afaceri”, a declarat acesta, spunând că românii vulnerabili trebuie ajutați, în ciuda găurii de 20 de miliarde de lei.

Citește și: Guvernul a adoptat extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite

Legat de ea, Marcel Boloș a precizat că problema trebuie rezolvată de Ministerul Finanțelor, datoria lui fiind aceea de a găsi soluții pentru românii care au nevoie.

De asemenea, și fermierii români urmează să primească un ajutor important. Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a anunțat că banii vor veni din partea Comisiei Europene, iar suma va fi dublată din bugetul statului.