Românii ce au centrală termică vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 10 oct 2023, 21:36

Românii ce au centrală termică vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă

Sursa: PixaBay

Românii ce au în casă centrale termice pe gaz vor fi nevoiți să plătească o taxă suplimentară deoarece emisia de dioxid de carbon este la nivel ridicat.

Mai mult de 65 de milioane de centrale termice pe gaz se găsesc în Uniunea Europeană, motiv pentru care emisiile de dioxid de carbon se află la un nivel îngrijorător.

Citește și: Cât vom plăti în această iarnă pe facturile la energie: „Să avem cel puțin această iarnă și iarna viitoare cât mai liniștite”

Românii ce au centrală termică vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă

Românii ce se bucură să aibă în locuințe centrale termice pe gaz vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. Această modificare a fost inițiată de Uniunea Europeană, ce își dorea la început eliminarea acestora pentru a reduce emisia de dioxid de carbon, dar și dependența de importuri cu care mai multe țări se luptă.

Această idee a fost însă modificată deoarece costul schimbării acestora este unul foarte ridicat, în schimb Uniunea Europeană își dorește ca locuitorii ce au centrale termice pe gaz să plătească o taxă suplimentară pentru

emisiile de carbon produse de acestea. Taxa suplimentară ce va fi pregătită de Uniunea Europeană va fi pregătită pentru intervalul 2025-2030.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile. Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare. În ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul

mobilității”, a declarat președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, potrivit romaniatv.net

Citește și: Când și cum se face aerisirea caloriferelor

Ce schimbări vor avea centralele termice din anul 2024?

O schimbare va fi realizată chiar din prima zi a anului 2024, atunci când vor fi permise doar anumite sisteme de încălzire, iar pentru românii ce au deja montate centrale termice pe gaz vor fi impuse anumite modernizări ale acestora. Toți rezidenții Uniunii Europene trebuie să facă aceste modificări ce au ca și scop îmbunătățirea folosirii eficiente a energiei, iar aceste schimbări sunt inițiate de Comisia Europeană.

Pentru a reduce consumul de energie cu 1,9% anual este necesară izolarea termică a apartamentelor și a caselor, dar și modernizarea obligatorie a sistemelor de încălzire din locuințe. Țările din Uniunea Europene trebuie să asigure renovarea anuală pentru cel puțin 3% din suprafața totală a clădirilor deținute de autoritățile publice.

 


În cadrul ediției de luni, 9 septembrie, a emisiunii „Follow us!”, printre invitați s-a numărat Adrian Cuculis, care a vorbit despre evoluția cazului „2 Mai”, în care Vlad Pascu a ucis doi tineri și a rănit alți trei.