Mai mult de 65 de milioane de centrale termice pe gaz se găsesc în Uniunea Europeană, motiv pentru care emisiile de dioxid de carbon se află la un nivel îngrijorător.
Românii ce au centrală termică vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă
Românii ce se bucură să aibă în locuințe centrale termice pe gaz vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar.
Această idee a fost însă modificată deoarece costul schimbării acestora este unul foarte ridicat, în schimb Uniunea Europeană își dorește ca locuitorii ce au centrale termice pe gaz să plătească o taxă suplimentară pentru emisiile de carbon produse de acestea.
„La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile. Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Când și cum se face aerisirea caloriferelor
Ce schimbări vor avea centralele termice din anul 2024?
O schimbare va fi realizată chiar din prima zi a anului 2024, atunci când vor fi permise doar anumite sisteme de încălzire, iar pentru românii ce au deja montate centrale termice pe gaz vor fi impuse anumite modernizări ale acestora. Toți rezidenții Uniunii Europene trebuie să facă aceste modificări ce au ca și scop îmbunătățirea folosirii eficiente a energiei, iar aceste schimbări sunt inițiate de Comisia Europeană.
Pentru a reduce consumul de energie cu 1,9% anual este necesară izolarea termică a apartamentelor și a caselor, dar și modernizarea obligatorie a sistemelor de încălzire din locuințe. Țările din Uniunea Europene trebuie să asigure renovarea anuală pentru cel puțin 3% din suprafața totală a clădirilor deținute de autoritățile publice.