Românii cu centrale de apartament, primii afectați de facturile uriașe. Facturile la gaze, de două ori mai mari de la 1 aprilie

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 23 nov 2022, 04:05

Românii cu centrale de apartament, primii afectați de facturile uriașe

Sursa: Unsplash

Prețurile la gaze au crescut semnificativ în ultimele luni, iar încercările autorităților de a găsi soluții pentru soluționarea acestor probleme se vor reflecta tot în scumpiri.

Dublarea prețului la gaze este aproape inevitabilă, astfel, românii, în special cei care staul la bloc, trebuie să ia în calcul că vor primi facturi usturătoare în următoarea perioadă.

Românii cu centrale de apartament, primii afectați de facturile uriașe. Facturile la gaze vor fi de două ori mai mari de la 1 aprilie

Potrivit unui raport publicat de Asociația Energia Inteligentă (AEI), autoritățile au în plan scăderea TVA-ului la energie de la 19% la 5%. Chiar dacă această măsură este tentantă, tot va avea un efect superficial

asupra facturilor românilor. În realitate, cu tot cu TVA-ul micșorat, prețul la gaz va fi cu 94% mai mare comparativ cu 2020, relatează playtech.ro

AEI a analizat îndeaproape impactul real din principalele măsuri ce pot fi adoptate de autorități. Acestea ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, ținându-se cont că pe 31 martie se încheie perioada actuală de plafonare și compensare.

Citeste si: Ce se întâmplă cu facturile la energie și cu prețurile de la 1 aprilie 2022! Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trebuie să vină cu o listă de măsuri până la finalul acestei luni

”Reducerea TVA de la 19% la 5%, este o măsură care ar determina o creştere a preţului mediu al gazelor cu circa 94% faţă de preţul mediu al anului 2020, pentru toţi consumatorii casnici, cu un impact bugetar de circa 3 miliarde lei în următoarele 9 luni ale anului 2022.

Este o măsură puţin eficientă, care nu ar schimba starea actuală de fapt”, spun autorii studiului.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

A doua variantă este plafonarea marjei de profit a furnizorilor la 5%. Potrivit specialiștilor, nici acest gest nu va avea un beneficiu prea mare asupra populației care ar urma să plătească cu 83% mai multe pe gaz comparativ cu prețul mediu din 2020. 

Se ia în calcul și reglementarea pieței de gaze naturale, a furnizorilor. Însă, aceasta nu este o variantă fiabilă din cauza faptului că au fost deja încheiate contractele pentru livrările viitoare de gaz.

”În primul rând, apreciem că este imposibil să faci o reglementare a preţului, deoarece majoritatea producătorilor de gaz şi energie, dar şi unii dintre furnizori au contracte de vânzare-cumpărare deja încheiate la preţurile pieţei pe întreg anul sau chiar pentru anii viitori.

Astfel, nu există cantitatea necesară disponibilă în piaţă pentru a o reglementa. Suspendarea contractelor încheiate în piaţă nu se poate realiza decât în condiţii de forţă majoră sau insolvenţă, astfel nu ai cum să-ţi propui acest lucru de la 1 aprilie 2022.

În acelaşi timp de ce să îţi propui să reglementezi o piaţă atunci când nu mai este nicio urgenţă iminentă? Începând cu luna aprilie cantităţile consumate de majoritatea consumatorilor vor scădea substanţial, astfel încât energia nu mai constituie o apăsare reală pe bugetul lor lunar, iar consumatorii casnici şi non casnici care au

cu adevărat probleme pot să fie ajutaţi prin Planul de Măsuri de Urgenţă Energetică lansat în august 2021 de Asociaţia Energia Inteligentă”, precizează sursa citată.

Citeste si: Lovitură cruntă pentru români! Facturile la energie vor fi de cinci ori mai mari de la 1 aprilie 2022