Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale urmează să expire, ceea ce înseamnă că facturile românilor vor crește în următoarea perioadă. Cu toate acestea, Uniunea Europeană pregătește o serie de ajutoare de stat pentru susținerea „tehnologiilor curate”. Aceste ajutoare de stat îi vizează pe pensionarii și românii cu venituri mici.
Românii cu venituri mici vor plăti mai puțini bani la energie electrică
Pensionarii și românii cu venituri mici vor primi un ajutor din partea Uniunii Europene. Uniunea Europeană va implementa diferite reguli asupra ajutoarelor de stat, astfel încât să susțină „tehnologiile curate” și să mențină competitivitatea industrială. Aceste reguli implementate de Uniunea Europeană urmează să scadă costul energiei pe care românii îl plătesc în fiecare lună.
Noua strategie dezvoltată de Uniunea Europeană este denumită „Clean Industrial Deal” și va fi lansată pe 26 februarie 2025.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Pensiile întârzie în luna martie 2025! Care să fie motivul?
În Europa, prețurile la energie au crescut alarmant într-o perioadă în care se confruntă și cu o criză economică persistentă. În paralel are loc și o competitivitate tot mai redusă în fața giganților economici, spre exemplu SUA sau China. Cu ajutorul acestei strategii, statele membre Uniunii Europene vor putea să introducă deprecieri accelerate pentru achiziția de active dedicate tehnologiilor verzi. În acest mod, companiile își pot recupera mult mai rapid investițiile inițiale, potrivit capital.ro.
„Nu numai că trebuie să continuăm să diversificăm sursele noastre de energie și să extindem sursele curate de generare, dar trebuie, de asemenea, să mobilizăm mai mult capital privat pentru a moderniza rețelele noastre electrice și infrastructura de stocare”, a explicat Ursula von der Leyen, potrivit economica.md .
Noi ajutoare de stat de la Uniunea Europeană
Companiile care sunt vizate de această strategie a Uniunii Europene fac parte din categorii cheie, precum cele care se ocupă cu producția de biocombustibili și biogaz, dezvoltarea de combustibili regenerabili de origine non-biologică,
O schimbare importantă pentru Europa va avea loc la data de 1 ianuarie 2026, atunci când se va introduce taxa pe carbon la frontieră. Această taxă pe carbon se va aplica emisiilor aferente unor bunuri precum cimentul, aluminiul și oțelul importate în UE. Această taxă de carbon a început o adevărată dezbatere în Uniunea Europeană, șeful politicii climatice a UE, Wopke Hoekstra, accentuând că 97% din emisiile acoperite de CBAM sunt produse de doar 20% dintre companiile incluse în schemă.
Astfel, Wopke Hoekstr a subliniat că simplificarea procedurilor sau excluderea firmelor care contribuie cu un procent nesemnificativ la emisiile totale ar fi o variantă mai bună pentru reducerea semnificativă asupra emisiilor globale de carbon.